Amy Winehouse: Lioness – Hidden Treasures

AMY WINEHOUSE

Lioness – Hidden Treasures

Island/Universal

Betyg: 7 

Alldeles för ofta är det först när det är för sent som de största rösterna får det erkännande de förtjänar.

När Amy Winehouse gick bort i somras, tjugosju år gammal, lyfte människor från hela världen fram henne som en av vår tids främsta sångerskor. Men när hon fortfarande fanns ibland oss låg fokus snarare på framgångens baksidor. De sista åren av sitt liv spenderade hon på ständig flykt. Nedbruten av alkohol och droger. Påhejad i sitt destruktiva leverne av paparazzifotografer på två kontinenter. »Vi har förlorat en vacker, begåvad kvinna«, skrev komikern Russell Brand i en särskilt minnesvärd text i tidningen The Guardian, dagarna efter hennes bortgång. »Men media är mer intresserad av tragedi än av talang, och snart förflyttades fokus från hennes begåvning till hennes undergång«.

Efter hennes död bestämde sig Amy Winehouse familj, i samspråk med vänner och kollegor, för att samla hennes sista inspelningar och tidigare outgivet material på skiva. Tyngdpunkten på »Lioness: Hidden Treasures« ligger på tolkningar av klassiska milstolpar i musikhistorien. Amy Winehouse excellerar bakom mikrofonen när hon sjunger Ruby & The Romantics »Our Day Will Come« , Astrud Gilbertos »The Girl From Ipanema« och »Body and Soul« – en duett med Tony Bennett som skulle bli det sista hon spelade in. Flera av låtarna tillhör några av nittonhundratalets mest spelade. Ändå låter det förhållandevis ofta som om de är skrivna just för henne.

Den i grunden konventionella tolkningen av The Shirelles »Will You Still Love Me Tomorrow« – hon gör inte mer än sjunger, men som hon sjunger! – bekräftar det alldeles för många förstod först när det var för sent: Amy Winehouse begåvning var en på miljonen, hennes röst och musik kommer verkligen leva för evigt.

NIKLAS ELMÉR

2011-11-29

 

»Lioness – Hidden Treasures« släpps 7 december.