Sophie Rimheden: Haj
 

SOPHIE RIMHEDEN

Haj

Low Frequency Hypnosis

Betyg: 5

 

Eftersom temat på Sophie Rimhedens första album på fyra år är Skåne gissar jag att titeln inte har så mycket med fiskarten att göra. Den röda tråden på »Haj« är alltså delar av landskapet där hon växte upp, det sjungs på skånska, används ljud från olika delar av det skånska landskapet och samarbetas med skånska artister som Bob Hund-sångaren Thomas Öberg. Det är en välgjord platta med omsorgsfullt fokus på detaljer där alla delar elegant fogas samman utifrån det övergripande temat.

 

 

Tyvärr sker det på bekostnad av den musikaliska utforskarlusta och nerv som brukar karaktärisera Rimhedens låtar. Det är trevande, lite försiktigt, som om det finns en osäkerhet kring var albumet ska höra hemma i den genomexploaterade electronikaterräng som Rimheden själv hjälpte till att göra hemtam under nollnolltalet. Hennes fokus ligger på att få det skånska konceptet att funka snarare än att släppa rinken och ge sig ut i mer okända tassemarker. Det är synd, genren är i behov av nytt syre och Rimheden är på många vis som klippt och skuren för att ordna med tillförsel.

I stort är skivan trivsam, men den lämnar inte alls samma avtryck som Sophie Rimhedens tidigare alster.

 

 

JENNY SÖRBY

2012-05-28