Most Valuable Players: Left
MOST VALUABLE PLAYERS

Left

Kalligrammofon

Betyg: 8

 

Under nollnolltalet tog en ny, frän popvärld form på nätet. På sajter som Shaktar och Digfi vande vi oss vid att vem som helst kunde ladda upp sina mp3:or. Most Valuable Players hittade jag på så vis, kom senare över den ikoniska samlingen »Are You Scared to Get Happy?« och demoinspelningar som låter som Sarah Records-plattor uppblandade med Arthur Russell-akustiska gitarrer och trummaskiner.

Den mix som utgör Most Valuable Players sound är lika vacker som akvarellsolnedgångarna som i design av Action Biker finns målade på omslaget till »Left«. Att det har gått sju år sedan debuten »You in Honey« säger en del om hur gruppen spelar in när den har tid, lust och inspiration. På sin Facebook-sida och Tumblr lägger de i stället ut bilder på nattbad och resor.

Om nollnolltalets mjuka och experimentella indiesound kom att definieras av The Radio Dept-beats utvecklas Most Valuable Players nu mer mot soul. Det hördes redan lite i »Some Nerve«, singeln som släpptes 2010. Mer Prefab Sprout och mindre av riktlinjer för en viss era eller tid. Även om jag kommer på på mig själv med att sakna föregångarens mysiga, konstiga beats, samplingar och instrumentala låtar är det fint att höra nya sidor av MVP. De vågar svänga, vågar sjunga ut och höja rösten utan att tappa känslan för melodier och blåsinstrument. Bästa titeln denna gång är »Looks and Books« och bästa låten är »You’re a Child Now« med sitt The Style Council-sound och sitt tunga piano.

FREDRIK THORÉN

2013-09-19