Rakel and Klara Bergman Fröberg w. Dan Fröberg: Moon, Eye, Shine and Turn Around
7
av 10
  • Artist
  • Rakel and Klara Bergman Fröberg w. Dan Fröberg
  • Album
  • Moon, Eye, Shine and Turn Around
  • Bolag
  • Kning/Border


Experimentell rockmusik från två tvillingsystrar öppnar associationsflödet på vid gavel hos PM Jönsson.

Kommer ni ihåg Waldo, beostaren i Twin Peaks som var vittne till mordet på Laura Palmer och som blev skjuten av Leo?
Den där fågeln dyker upp i medvetandet när jag börjar att bekanta mig med albumet som tvillingsystrarna Rakel och Klara Bergman Fröberg har gjort, delvis tillsammans med pappa Dan Fröberg – musiker, ljudkonstnär med mera. Fåglar hörs i första låten, »Chasing Voices«. En annan låt, som inleder sida B, heter »The Bird Died in My Mouth«. Och en teckning i skivan föreställer två flickor med fågelnäbbar som sköter om några fåglar.
Jag har fått fåglar på hjärnan. Dagen innan jag skriver det här dog en skata framför grinden till vår kolonistuga. Nyligen hackade talgoxar på fönsterrutan i lägenheten. Men det är verkligen musik som öppnar associationsflödet på vid gavel och får det att snurra runt i sinnet.
Systrarna spelar elgitarr, bas, fiol, keyboards, diverse elektronik och lägger till fältinspelningar. Trummorna spelar de dock inte själva, det är slagverkaren Peeter Uuskyla som hoppar in på några spår. Jag tänker på en del experimentell, frisinnad rockmusik. Melodier byggs upp och försvinner. Även om det är elva separata låtar har musiken ett självklart flyt, som en pågående, levande process.
Höjd- och mittpunkten på första sidan är »Deep Inside the Hollow Sky« där gitarr och synthar cirklar in i varandra i psykedeliska meloditrådar. Musiken på sida B sätter inte riktigt samma avtryck till en början, men jag gillar den något mörkare stämning som målas upp och som avslutas med »The Garden Trembled«, ett gnistrande dronestycke.
Relaterat

Jenny Hval: Blood Bitch