Julien Baker: Turn Out the Lights
8
av 10
  • Artist
  • Julien Baker
  • Album
  • Turn Out the Lights
  • Bolag
  • Matador/Playground


Memphis-begåvning får det indietaggiga och livstrassliga att kännas angeläget.

»I’m staying in tonight

I won’t stop you from leaving

I know that I’m not what you wanted

Am I?

Wanted someone who I used to be like

Now you think I’m not trying

I don’t argue, it’s not worth the effort to lie«

 

Öppningen är gastkramande. Först ett bedårande bitterljuvt piano- och stråkarintro, »Over«, som i sin stämning (och titel) egentligen säger det mesta ifråga om »Turn Out the Lights« tema. Upptakten övergår snart i låten »Appointments« och dess ovan återgivna inledande textrader. Som hon så ofta gör, på sitt eget sätt, kommer Julian Baker farligt nära – både med ord och i leverans. Hon rör sig nästan alltid där, bland laddade relationsscener, smärtsamma uppgörelser. Trots att den här genren, vi talar indietaggiga och livstrassliga singer-songwriterhymner, knappast är obefolkad har Memphis-tjugotvååringen som albumdebuterade för två år sedan med fina »Sprained Ankle« mutat in sitt eget lilla hörn i allt detta.

Baker sjunger mjukt och omhändertagande, för att plötsligt explodera på precis rätt punkter och inte för ofta. Hon kämpar med tillvaron, med människor hon egentligen vill stå nära, med vår skapare och inte minst sina egna demoner. Hennes styrka är närvaron och de täta, koncentrerade bilderna. Texterna är svåra att skaka av sig, gitarrspelet ändamålsenligt gnistrande.

Där det brister är ifråga om dynamik. Det kan bli lite mycket av samma temperament, samma ingångar, samma modstulna känsla. Den Julien Baker vi har här, som ändå tar åtskilliga steg framåt jämfört med föregångaren, kan stundtals kännas en smula oförlöst på ett musikaliskt plan. Den som vill se det faktumet positivt inser också att vi framöver kan ha stordåd att vänta. På »Turn Out the Lights« är hon nära, i partier mer än så, men inte riktigt där än. Men en stark skiva, en genuint intim hösttröstare, en som knappast negligerar din nerver, råder det ingen tvekan om att det är.
Relaterat

Nittiotalisterna