Sumie: Lost in Light
8
av 10
  • Artist
  • Sumie
  • Album
  • Lost in Light
  • Bolag
  • Bella Union/PIAS/Border


Lågmält, hemligt, småskaligt dramatiskt.

Sumie är den göteborgska singer-songwritern som trots kontrakt med prestigefulla indiebolaget Bella Union och trots en väldigt fin debutskiva från 2013 till stor del har gått den svenska skivpubliken förbi. Musiken är lågmäld, avskalad och lite hemlig men knappast vidare knepig. Sången är naturlig och porlande, svår att vantrivas med.

Sannolikt handlar det om de subtila små skiftningarna i melodier och musik samt kanske framför allt bristen på den sorts övertydlighet artister helst ska använda sig av i dag för att få genomslag.

Precis som på föregångaren kan du som lyssnare vila i »Lost in Light«. Det rör sig om motsatsen till skiva som anfaller dig på bred front, även om tonen är snäppet mer dramatisk eller om du vill kalla det orolig den här gången. Möjligen som en följd av att texterna inspirerats av brev skrivna av soldater under första och andra världskriget.

Förra gången skrev jag något i stil med att Sumie Nagano – japp, hon är syster till Yukimi Nagano i Little Dragon – gör småskalig musik med enorm räckvidd. Det finns ingen anledning att ändra på det omdömet. Särskilt som »The Only Lady« är hennes mest beroendeframkallande skapelse hittills.
Relaterat