Janice: Fallin’ Up
9
av 10
  • Artist
  • Janice
  • Album
  • Fallin’ Up
  • Bolag
  • If Music Could Talk/Sony


En stämma och en attityd som matchar de färgstarka arrangemangen.

Janice är svenska soulpopens senaste stjärnskott, anledningen till det är förmodligen först och främst hennes fantastiska röst. Trots att hon bara är i tidiga tjugoårsåldern är det en stämma som andas imponerande mycket djup och erfarenhet. Ett slags trygghet. Kanske kan man sammanfatta den med ett gyllene verb: mäktig. Det märks att hon är skolad i en gospelkör (Tensta), i likhet med så många andra framgångsrika vokalister. De senaste åren har hon även körat bakom flera kända svenska artister som Kleerup och Sabina Ddumba.

Mäktig är även en beskrivning som passar bra in på de produktioner som omger henne på debutplattan »Fallin’ Up«. Det är solid soulpop som gör scenen till sin och som gör självklart anspråk på de stora känslorna och uttrycken. Det hålls inte igen någonstans, vilket så klart är helt rätt med en sådan här artist. Janice äger verkligen sina låtar, hon har en stämma och en attityd som matchar de färgstarka arrangemangen – oavsett vilken genre eller ibland tunga ämnen hon ger sig in på förblir resultatet ändå fast förankrat i uppriktig, livsbejakande pop. När det gäller ämnen och leverans är det kanske »Answer«, låten skriven till hennes döda pappa som ger absolut starkast intryck bland spåren. Någon använde beskrivningen hoppfullt mörk, det är otroligt träffande och stämmer bitvis även in på några av de andra låtarna. Men det vilar trots det ett slags positiv anda över hela albumet, samma styrka som reflekteras i hennes röst genomsyrar även låtarna – oavsett vad de handlar om.

Sammantaget är det väldigt jämnt och välgjort, en potentiell klassiker i svensk soulhistoria. »Fallin’ Up« borgar för att Janice, som redan har nått något av favoritstatus på hemmaplan, lär fortsätta i samma riktning – förhoppningsvis även långt utanför Sveriges gränser.
Relaterat

Röst som förtrollar