Markus Larsson & tjugohundratalets bästa låtar


Sonic-skribenter summerar de två senaste låtdecennierna, del 16.

1. Sade: By Your Side (2000)

Det här var innan tornen i New York föll. Det var innan alla sociala medier som vi i dag tar för givna, och som överlever tack vare algoritmer som främjar hat. Det var innan, exempelvis, nationalism och fascism blev en nygammal folkrörelse. Det var innan de flesta av oss insåg att klimatet är mer fucked än en släktfejd i Tornedalen. Det var innan Trump och Brexit. Det var innan gigekonomi och flyktingkrisen. Det finns inget bra med tjugohundratalet. Nej, sluta. Du vet att det är sant, innerst inne. I skenet av det framstår Sades bästa låt i dag som ett litet stearinljus som fortfarande inte har blåsts ut av den onda stormen som följde.

2. Jason Isbell: Cover Me Up (2013)

Enda anledningen att den inte är etta för mig beror på att Jason Isbell gör en bättre version på scen än på skiva, varenda jävla kväll. En gång på Berns i Stockholm fick den mig att dunka huvudet i ett stålräcke.

3. Mariah Carey feat. Miguel: #Beautiful (2014)

Kommer du ihåg när du var lycklig senast? Den här sagolika låten är en påminnelse om allt du inte kommer att få uppleva igen.

4. Billie Eilish: Bad Guy (2019)

The kids are alright. De är åtminstone mer alright på pop än alla andra över tjugo år.

5. Gorillaz: On Melancholy Hill (2010)

Att Damon Albarn inte har fått Polarpriset är ännu ett skäl till att aldrig, aldrig, aldrig ta tramset på allvar.

6. Leonard Cohen: You Want It Darker (2016)

Om en film, eller TV-serie, vill tonsätta svärta i dag spelas alltid Leonard Cohens sista dödsrosslingar.

7. Kendrick Lamar: DNA (2017)

Att höra Kendrick Lamar rappa är som att se quarterbacken Patrick Mahomes i NFL-laget Kansas City Cheifs säsongen 2018. En ny och overklig nivå.

8. Lana Del Rey: Ride (2012))

En vän rekommenderar att droppa syra och titta på Lana Del Rey-videor. Har aldrig vågat gå den vägen. Men det låter som ett bra sätt att säga hej då när det är dags att släcka lampan för gott.

9. Radiohead: There, There (2003)

Tjugohundratalets mest underskattade band. Titta på »There, There«-klippet på Youtube från gruppens konsert på Glastonbury 2003. Ögonblicket när Johnny Greenwood kopplar loss gitarren vid 04.37 utlöser krockkuddar och brandlarm sexton år senare.

10. The Soundtrack of Our Lives: You are the Beginning (2012)

The Soundtrack of Our Lives släppte en av sina bästa låtar, och album, när ingen brydde sig om rockband längre – och varför skulle de?
Relaterat

2020 års bästa album