En östkustbeef som luktar allvar


 

Emil Arvidson lyssnar på Jadakiss nya album »Kiss the Game Goodbye« och Beanie Sigels nästan lika färska fullängdare »The Reason« och häpnar över ett hiphop-bråk som håller på att bli allvar.

 

»I put it how it is. If you don’t like it you know where we be. Take the address. Come see me, 21st and Sigel Street. You coming from New York? Take the Jersey turnpike and get off at exit 4. No turns, stay on Route 38 West, till you get on the Ben Franklin bridge. When you on the Ben Franklin, you’re going to go Center City and get on 76th. Get off at South Street exit. Make a left on South Street exit, to 21st street. Make a right on 21st street, keep going ’til you see Sigel. You might see like two Bentleys out there, a couple of ’Burbans, Benzes and all that, you know I’m there. Get your gun, or you better have on a bullet-proof vest or you better have your back up a couple of blocks away. It ain’t sweet like that. This ain’t a candy store.«

(Beanie Sigel, Vice, nummer 5 2001)

 

   »I had to stop eat red meat ’cause I ate too many Beanie Macs«
   (Jadakiss »Un-Hunnh!«)

 

Det är stökigt bland östkustrapparna. I vissa fall känns det mest som desperata försök att få lite uppmärksamhet (kommer ni ihåg den där killen från Queens, Nas? Någon som har sett Canibus på listorna?), men i andra fall, som i beefen mellan Jadakiss och Beanie Sigel, blir man nästan orolig att någon ska göra något riktigt dumt med sitt gigantiska ego.
   Det är oklart vem som började, men Beanie ska i alla fall ha freestylat följande på en mixtape: »Please don’t compare Mack to Kiss/you wanna know who greater/dog go ask Jada/and y’all out y’all league dog my wallet is bigger/you got to tolerate Siegs before you holla at Jigga/ young buck smarten up/before I spark you up«.
   Andra påstår att det var Jadakiss som började med sin vers på »Un-Hunnh!« från »Kiss the Game Goodbye«. Där droppar han titlarna på Beanies båda album och förklarar att han bara hänger med dennes boss, Jay-Z, inte med hans arbetare: »Shoot to kill, stomp niggas; boot to grill/I’ll give you a Reason why I’m the Truth for real/niggas can’t fuck with Kiss; I mean that/I had to stop eating red meat ’cause I ate too many Beanie Macs/ I’m not one of them righteous niggas/send your ass to Allah quicker/niggas gassed you to force your hand/realistically you just a worker and your boss is my man«.

 

Hela »Kiss the Game Goodbye« kan lätt ses som en förolämpning av vem som helst, inte minst av Hem och Skola-sekter som vill censurera hiphop från jordens yta. Jadakiss vill vara så hård på sin solodebut att det stundom blir som att sitta och lyssna på en tonårig thug som har laddat hem för många snuff-getto-filmer.
   Men »Kiss the Game Goodbye« är ett megaprojekt som industrin och fansen har väntat länge på, och trots att Jadakiss ibland tar sig vatten över huvudet i sina verser har han så mycket hjälp att han inte kan missa. Några av gästerna är DMX, Snoop Dogg, Nas, Nate Dogg, Drag-On, Eve och Parle. Alchemist från The L.O.X. står för den lysande singeln »We Gonna Make It«. Timbaland och Carl Thomas hjälper till med »Nasty Girl« och öppningspåret »Jada’s Got a Gun«, som jag inte har fått ur huvudet på en vecka nu, står det Swizz Beats på. När han låter Nate Dogg sjunga över beatet till »Regulate« i »Kiss Is Spittin’« och avslutar med att göra känslohiphop av Sounds Of Blackness »Optimistic« blir det tydligt att Jadakiss vill sälja väldigt, väldigt mycket.
   Beanie Sigels »The Reason« känns både mognare och lite mindre som en flört med listorna, om det nu är det man vill ha. Inte bara för att Beanie är lite mindre detaljerad i sina beskrivningar av vad han ska göra med sina fiender, utan också för att det inte finns lika mycket av varken producenter eller pophookar på »The Reason«.

 

Singeln »Beanie (Mack B****)« tuggar ned allt motstånd helt på egen hand och på resten av skivan håller sig Beanie Sigel kvar på Philadelphias gator. Ibland med hjärtat i händerna (pappa får massor av kärlek i »Still Got Love For You«), men oftare med nio millimeter i byxlinningen och jävligt dyrt knark i fickorna. Det mesta är producerat av Roc-A-Fella-teamet Just Blaze och Kanye West, som har skapat ett tungt, sammanhållet sound åt Beanie.
   Det var ingen tvekan om att det skulle komma ett svar på Jadas diss i »Un-Hunnh!«. På en av Roc-A-Fellas mixtejper förklarar Beanie, över beatet till Jadas »Put Your Hands Up«, att han inte behöver någon hjälp från sina polare, till skillnad från Ruff Ryders-tönten som måste blanda in hela sitt crew (Styles från L.O.X. hade då precis börjat dissa Roc-A-Fella i olika freestyles). Förresten ska han skjuta Jadakiss i munnen så fort han får tid.
   När Jadakiss använde en annan mixtejp till att svara att de skulle sluta göra låtar och get real; »cause I’ve been to Philly/I’ve seen where you live«, tyckte en av de allra största hiphopmogulerna att det hade gått för långt. Def Jam-bossen Russel Simmons steg in och medlade mellan de två pistolviftarna. Samtidigt passade han på att be New Yorks största hiphopstation, Hot 97, att sluta spela låtar där folk dissar varandra. Radiostationen gav sitt löfte, som kanske håller i ett par veckor, och alla trodde att det var det, Simmons hade löst problemet utan att någon gjorde sig illa.

 

Då ringde Beanie Sigel upp en radiostation i sin hemstad Philadelphia för att förklara att det inte alls var slut, långt därifrån. För det första tyckte han att Jadakiss var en oärlig jävel, för det andra tänkte han aldrig låta en oärlig jävel säga sista ordet.
   Men främst var Beanie sur på att Jadakiss hade haft med sig fyrtio thug-polare vid mötet med Simmons, medan han själv bara hade haft med sig sex. Jesus.