Van Morrison är bäst på bio


 

Det är vare sig Renee Zellweger eller Colin Firth som är bäst i »Bridget Jones dagbok«. Det är Van Morrison. Han fick rentav Markus Larsson att bli av med bakfyllan.

 

Har äntligen sett den omtalade filmen »Bridget Jones dagbok«. En lättglömd bagatell. Men ändå lämnade jag biosalongen som en nyktrare och mindre bakfull människa.

   Och det berodde bara på den korta slutscenen där Renee Zellweger och Colin Firth äntligen får varandra. De kramas ute i snön och plötsligt framstår de som det mest betagande kärleksparet sedan Billy Crystal och Meg Ryan i »När Harry mötte Sally«, trots Zellwegers tigermönstrade trosor.
   Det snöar i ganska många filmer. Det händer att huvudpersonerna, de som hela publiken håller tummarna för, lever lyckliga för evigt. Det kanske också är vanligt att den kvinnliga hjälten bär fula trosor, men såvitt jag vet är »Bridget Jones dagbok« den enda film som avslutas med Van Morrisons »Someone Like You«.
   Och där har ni berättelsens clou.
   Låten dyker upp tidigare i handlingen, men den passar inte in i början eller i mitten av en romatisk komedi av klassiskt Hollywood-snitt.

 

»Someone Like You« ska komma sist, den är alla manusförfattares självklara slutkläm. Och i »Bridget Jones dagbok« är regissören Sharon Maguires tajming perfekt – Van Morrison tonar in när kameran lämnar Renee och Colin, precis innan eftertexterna börjar rulla.

 

Obegripligt nog finns inte balladen med på filmens soundtrack, där har man valt att plocka med Dina Carrols version istället. Men ni hittar den på Van Morrisons album »Poetic Champions Compose« från 1987. Också det en ganska ljummen bagatell, fullspäckad av lågmäld soul för gammelsmurfar.
   Själv hade jag glömt bort att jag ägde skivan, men sedan förra söndagen har jag inte kunnat sluta lyssna på spår sju. Produktionen är kristallklar. Stråkarna, pianot och trumvisparna är mjuka som nysnö och Morrisons röst smälter stearin.
   Att välja att plocka med Van Morrison i en tv-serie eller en film är alltid ett tecken på god smak. I nio fall av tio förstärks helhetsintrycket varenda gång.
   »Someone Like You« gör i alla fall »Bridget Jones dagbok« till en oförglömlig upplevelse.
   Definitivt årets jullåt.