Stråkarna räcker ända till månen


 

Johan Jacobsson ger sig på att granska Oscarsgalan ur ett musikaliskt perspektiv. Men det slutar bara med att han sitter och försöker minnas gamla postpunklåtar.

 

Maria: Oscarsgalan!

Jag: Är det Oscarsgalan?

Maria: Ja, det är Oscarsgalan!

Jag: Då ska jag skriva en minut-för-minut-genomgång av Oscarsgalan, men fokusera på musiken. Det får bli min krönika till Sonic den här veckan.

Maria: Gör det.

 

02.30: Det börjar! Atmosfären i vårt TV-rum är så spänd att den går att skära med kniv!

02.34-02.38: Ett collage där en del kända och okända människor delger oss tittare sina favoritfilmer. I vimlet syns Iggy Pop, Lou Reed och Laurie Anderson. Mina tankar går flyktigt till Jim Jarmuschs fantastiska »Coffee and Cigarettes«, kortfilmen där Iggy Pop och Tom Waits sitter på ett fik och snackar strunt. Blir sugen på paj. Undrar om vi har paj hemma?

02.39: Avbryts i mitt drömmeri av att Whoopi Goldberg anländer, sittande på en trapets, skrikande »come and get me boys!«. Jag fattar ingenting. Maria säger att det är en anspelning på »Moulin Rouge«. Jag antar att det skulle jag väl kunnat räkna ut.

02.58: Någon klippare håller tal, jag sitter och läser igenom mina anteckningar. Funderar på om inte Richard Hell och Patti Smith borde varit med i det där collaget istället. De har ju i alla fall retrospektiver ute för tillfället.

02.59: »Sagan om ringen« vinner sminkpriset. Maria tjoar och får något drömskt i blicken när Elijah Wood zoomas in. Jag går svartsjukt ut i köket och fyller kaffebryggaren till alla bräddar.

 

03.00: Funderar på vem jag helst skulle vilja tillbringa tid på en öde ö med; Patti Smith eller Richard Hell?

03.15: Har nu fnissat för mig själv i femton minuter. Expedition Robinson, släng dig i väggen.

03.22-03.25: Klipp ur filmer som utspelas i New York. Jag känner igen flera! Detta anser jag vara en så pass stor succé att jag glömmer bort mina fantasier. Råkar sucka högt när Audrey Hepburn (ur »Brekfast at Tiffany’s«) dyker upp. Maria går och tittar till kaffebryggaren.

03.30: Har nu räknat ut att om man lägger alla smetiga stråkar vi tittare hittills utsatts för på en rad skulle de nå ut i stratosfären.

03.39: Collaget inför bästa dokumentär visar sig innehålla massor av rock’n’roll: The Beatles! The Who! Ett klipp ur »Gimme Shelter«! Hurra! Synd bara att bakgrundsmusiken är »Let it Be« – både i en inledande, värdelös James Last-version som efter världens längsta minut övergår i »rätt«. Försöker komma på en låt som skulle passat bättre.

03.41: Maria ger upp och kryper ner i sängen. Lättviktare!

03.55: Finns det ingen gammal postpunklåt som går »they’re making documentaries you can not see«?

 

04.00: Har de tagit bort »bästa låt i en film«-kategorin? Eller har jag missat den?

04.04: Tidningen kommer. Vilken låt är det jag tänker på? Nynnar den där textraden postpunkigt i huvudet. Är det inte en Swell Maps-låt, från »A Trip to Marineville«? Kollar upp det. Visar sig att jag hade fel.

04.06-04.16: Får för mig att Wires »Pink Flag« innehåller svaret. Tillbringar tio minuter på knä framför skivhyllan, förbannandes mig själv för att jag inte har skivorna i ordning. Ger upp när jag kommer på att det var Oscarsgalan jag höll på med. Återvänder till TV:n just när Cirque de Soleil börjar uppträda. Återvänder till skivhyllan.

04.21: Har fortfarande inte hittat »Pink Flag«. Däremot hittade jag en gammal Danielson Familie-skiva som jag letat efter.

04.22: Just det, Oscarsgalan.

04.23: »Sagan om ringen« vann något.

04.24: Funderar på att säga upp mig från Sonic och börja jobba på Filmkrönikan.

04.32: Agneta Bolme Börjefors säger att det är dags för priset för bästa originalmusik i en film! Åh, lycka! Studion (Fredrik Sahlin och Göran Everdahl, som jag inte lagt speciellt mycket märke till förrän nu) håller på Randy Newman.

04.34-04.38: John Williams dirigerar ett medley av kända filmlåtar. Vilken kavalkad – Mancini, Hermann, Morricone… och så vidare. Får lust att springa ut och köpa Nino Rotas »Gudfadern«-tema på direkten. Men var John Barry representerad?

04.40: Sandra Bullock tillkännager att Howard Shore fick Oscarn för sin musik till »Sagan om ringen«. Kommer på att jag inte har någon åsikt om detta eftersom jag inte sett vare sig den eller någon annan nominerad film.

04.43: Slutar slå mig själv i huvudet.

04.47: Missar en Sidney Poitier-hyllning eftersom jag frenetiskt nöter ut parketten i ett försök att komma på ett sätt att rädda den här krönikan.

04.48: Stor skandal! Randy Newman borde ha vunnit. Hans musik till »Monsters Inc.« innehåller allt det som krävs för att ge filmer den där extra dimensionen – djup, integritet, egna idéer och en stråksektion. Howard Shore är platt som en pannkaka. Randy Newman har själ.

04.52: Käften, Sidney pratar.

04.57: Stående ovation. Skanderar »Sid-ney, Sid-ney« för mig själv.

04.58: Tar ner mig själv på jorden med konstaterandet att stråkarna efter det inslaget når månen.

04.59: Donald Sutherland säger att snart väntar framträdanden av Sting! Enya! John Goodman och Randy Newman! Och några till! Jag kan knappt hålla mig! Om jag bara kunde komma på den där låten och hitta en körsbärspaj i kylen skulle mitt liv vara perfekt just nu.

 

05.02: Ingen körsbärspaj i kylen. Jaja, hoppet är det sista som överger en.

05.04: »Pink Flag« då? Börjar inse att jag hade tur som en tokig när jag bläddrade fram »A Trip to Marineville« sådär på direkten.

05.06: Oscarsgalan, Johan, Oscarsgalan. Var lite professionell.

05.07: Sting! Spelar akustisk gitarr uppbackad av… stråkar!

05.09: Det var ju inte en speciellt minnesvärd låt.

05.09: Enya! Och hennes karaktäristiska synthmattor!

05.12: Vill man skriva krönikor får man lida pin.

05.12: John Goodman och Randy Newman! Randy vid pianot och mikrofonen, John enbart vid mikrofonen.

05.14: Den var ju söt på ett nattklubb-för-barn-aktigt sätt.

05.14: Där är ju hon, med den där låten. Vad är det hon heter? Varför missade jag skylten?

05.16: Kanske hade jag gillat den om jag var tio och dansade tätt ihop med någon tjej. Nu är jag 26 och trött och tycker att den var rätt outhärdlig.

05.16: Paul McCartney! På akustisk gitarr! Uppbackad av någon kille på tin whistle!

05.19: »Vi Paul McCartney-fans väntar fortfarande…«

05.20: Dianne Warren hette hon tydligen, den där tjejen med den där tryckaren.

05.21: Ja! Jennifer Lopez sa nyss att Randy Newman vann! Juryn valde rätt! Efter sexton nomineringar får äntligen han en staty!

05.22: Randy går upp på scen och inleder sitt tal med »I don’t need your pity«. Eller något liknande. Vilken hjälte! Jag tror jag måste köpa alla hans skivor.

05.23: Undrar vilken ursäkt jag ska dra för Pierre i morgon när jag kommer intrillande på kontoret på eftermiddagen? Lokal bussförarstrejk?

05.47: Sitter och korrläser krönikan och inser plötsligt att TV:n spelar »While My Guitar Gently Weeps«. Undrar varför?

05.48: In memoriam. Så klart. George Harrison, vila i frid.

05.54: Hur länge håller den här galan på egentligen?

05.55: Robert Redford får pris. Jag går och borstar tänderna.

05.59: Ska jag hålla mig vaken tills de delar ut Oscarn för bästa film? Eller ska jag gå och lägga mig?

 

06.00: Godnatt.

 

07.21: They’re making documentaries you can not see… dum-de-dum… argh!