Arbetsnamn: »Ett ackord för frihet«


 

När detta skrivs har Johan Jacobsson varit försvunnen i en vecka. I förrgår genomförde polisen en husranskan hemma hos honom.

De fann många papperslappar med text på. Det verkade som Johan vid försvinnandet arbetade på ett filmmanus.

Interiör: Replokalen. Gustav, Benke och Roger sitter på varsin ölback och stirrar stint på varandra. Benke håller en Pamela Anderson-affisch i ena handen. 

Gustav: Var i helvete är den där jäkla thinner-pundaren? Vi skulle ju ha börjat repa för en timme sen.
   Benke: Jäkla skit asså.
   Roger: Han sitter väl me pundar-gänget nere på stritan och boffar thinner som vanligt.
   Gustav: Men, vi kan ju inte hare så här, bandet måste komma först, hur ska vi annars komma bort från den här [överstruket: »outhärdliga«] skitjobbiga förorten?
   Benke: Jäkla skit alltså.
   Gustav: Generalknas.

Interiör: Gunillas flickrum. Gustav och Gunilla sitter och stirrar stint på varandra. I bakgrunden hörs Atomic Swings »Stone Me Into the Groove«.
   Gunilla: Va ere me dig idag, Gurra? Älskling? Vad tänker du på? Du är så tyst?
   Gustav: Äh, det e inge. Dessutom skulle du aldrig förstå.
   Gunilla (gnälligt): Men var inte så där nu då! Vi måste ju kunna prata med varandra.
   Gustav: Äh, men det är bandet. Malte åker bara runt med sin moppe och boffar thinner. Han har missat tre rep i rad nu och om bara en vecka är det Hallunda Rock Grand Prix 2001.
   Gunilla: Men ni måste ju prata med varandra!
   Gustav (argt): Men tror du inte att jag försökt?

 

Interiör: SYO-konsulenten Lagemans rum. Lageman och Roger sitter och stirrar stint på varandra. På bordet står en sådan där avstressargrej med kulor som slår mot varandra.
   Lageman: Roger, du har verkligen potential till att bli något. Varför slösar du bort tid på det där larviga bandet?
   Roger (högröd i ansiktet): Du fattar ju inget! Bandet är mitt liv! Jag dör hellre än att sluta spela rock!
   Lageman: Dina betyg har sjunkit drastiskt sedan du började umgås med de där, ja, ligisterna.
   Roger: Du fattar ju inget! (reser sig) Bandet är mitt liv! (tar upp avstressargrejen och kastar den på golvet) Jag dör hellre än att sluta spela rock! (går ut ur rummet och smäller igen dörren bakom sig)
   Roger (ute i korridoren): Jävla gubbe! (tar upp en soptunna och slänger i väggen. »Jerk It Out« med Caesars Palace börjar spela)
   Skrivet i rött i marginalen: Ett genidrag att byta ut eventuella föräldrar mot en utomstående auktoritetsfigur. Det visar verkligen på klyftan, alienationen, vuxen- och ungdomsvärlden emellan. Våra fyra hjältar har ett oförstående samhälle mot sig och betongen är kall, så kall. Redan från födseln stämplade som förlorare, hustak, överallt hustak, Konsum, den lokala Puben. Men räddningen finns i musiken, den flygande mattan av toner som för dem bort.

 

Exteriör: Gångtunneln. Natt. Gustav är på väg hem när han stöter på ligist-gänget. 

Ligist 1: Va har vi härå? En liten blöj-bäbis som inte borde vara ute så här sent! Vet din mamma om att du är ute så här sent?
   Gustav: Låt mig va!
   Ligist 2 (jollrande): Äh, vad har du i handen blöj-bäbis? Ere din lilla leksaksgura du e ute å går me? (argt) Ge hit!
   Gustav: Det är ingen leksak, det är min bas!
   Ligist 4: Ge hit basen för fan! Hörde du inte vad Rippe sa?
   (Ligist 1 börjar dra i gig-bagen. När Gustav stretar emot puttar Ligist 2 in honom i gångtunnelns kakelvägg. Sedan slår och sparkar de Gustav till tonerna av Iggy Pops »Real Wild Child«.)
   Ligist 2 (böjd över Gustav): Inte så kaxig nu va? (spottar på Gustav, tar basen) Fan, den här kan vi säkert få flera hundra för. Par-tay!
   (Skrattande springer ligist-gänget därifån, kastande basen mellan sig. En av medlemmarna har dock dröjt sig kvar. Gustav höjer blicken. Genom blåtirorna ser han att det är Malte.)
   Gustav: Malte, faaan.
   Malte (fäller en tår som i slow-motion faller ner för hans utmejslade käkben): Förlåt, Gustav.
   (Malte springer från platsen. Gustav sjunker ihop.)

Skrivet i rött i marginalen: Allting faller på plats. Den mycket intelligenta nickningen åt »A Clockwork Orange« kommer recensenter att prata om i år och dag. Det här kommer att bli den bästa svenska ungdomsfilmen/musikalen någonsin! Fortsätt i samma takt!
   Att göra nu:
   1. Bestämma titeln på filmen, först och främst. Nog för att »Vägen till friheten« är bra, men har den inte använts förut? Kanske »Ett ackord för frihet«? Inte dumt! Eller kanske låta filmen heta som bandet? Men då måste jag bestämma ett namn på det. Radioaktiv vinter? Trubbelmakarna? Omslagsförband?
   2. Utveckla kärlekshistorien mellan Gustav och Gunilla, det vill säga låta dem bada nakna bland skärgårdsklippor tillsammans. Parafrasera »Hon dansade en sommar« med fasta ungdomskroppar i motjus som sträcker sig [långt oläsligt stycke] vattendroppar i gropen vid nyckelbenet tindrar i solljuset. En droppe lösgör sig från de andra, kameran följer dess färd längs den brunbrända huden, stannar upp helt lätt vid [långt oläsligt stycke].
   3. Ta reda på numret till SF.
   4. Åka ut till Hallunda för research. Visserligen kommer filmen säkert att spelas in i Trollhättan, men det kan inte skada att ha på fötterna! Checklista: i) Vinna ett gängs förtroende och umgås med dem, studera deras språk och vanor. ii) Hitta replokalerna. iii) Kontakta lokala förmågor, höra om de är villiga att låna ut sina låtar till filmens band.
   5. Noggrant studera varenda såpopera som går på TV nu. Börja fundera på rollbesättningen.

 

Polisens anteckningar: Förutom en ansenlig mängd videoaffärskvitton har icke mer påträffats i lägenheten vid denna tidpunkt i utredningen. Vederbörande hemmastadd i nämnda lägenhet verkar ha lämnat densamma i all hast och berått mod. Fallet får betraktas som olöst vid denna tidpunkt i utredningen. Det föreligger misstanke om tillfällig sinnesförvirring. Tips mottages per telefon.