Bitterljuvt


 

Artist: Bill Murray

Låt: »More Than This«

Kompositör: Bryan Ferry

 

Utan Bill Murray hade inte »Lost in Translation« varit förra årets bästa film. Tack vare den största komikern ur sin generation vid sidan av Bill Hicks – jo, Pierre, den största, Chevy Chase kan gå och klippa sig – kommer »Lost in Translation« även att vara den bästa filmen när 2004 summeras. Och bli sedan inte förvånande om ni fortfarande tänker på den när 2005 lägger sig sex fot under marken, gäspar och somnar för gott.

Regissören Sofia Coppolas tysta underverk utspelar sig i huvudsak på ett lyxhotell i Tokyo, där Murrays och Scarlett Johanssons karaktärer antingen stirrar ut genom olika fönster på sina rum eller ner i diverse glas vid baren. Han är Bob Harris, en trött skådespelare som accepterat ett snabbt reklamjobb och som har sina bästa år bakom sig, både vad gäller sin karriär och sitt äktenskap. Hon spelar Charlotte, en nyutexaminerad filosofistudent som är gift med en fotograf som väljer sitt jobb framför sin fru. Det handlar om två livskriser med stor åldersskillnad som möts och lär känna varandra i Tokyos neoninferno. Och filmens soundtrack, producerat av Airs trummis Brian Reitzell, är fantastiskt.

Scarlett Johansson är visserligen briljant, men det finns en mängd jämnåriga kollegor som skulle ha kunnat låna ut sina ansikten till Charlottes porträtt. Det går däremot inte att tänka sig någon annan än Bill Murray i rollen som Bob.

 

Hela Bill Murrays karriär har präglats av en vinnande friktion mellan hysteriska utbrott och melankoli. I filmer som »Måndag hela veckan« och »Rushmore« träffar Murrays humor den som tittar rakt i ansiktet, medan den stora livströttheten svävar omkring i bakgrunden som rökelse. All bra humor präglas över huvud taget av kombinationen gapflabb och tragik, vilket tv-serien »The Office« bevisar och Bill Murray personifierar.

Sofia Coppola skrev också hela manuset till »Lost in Translation« med Murray i åtanke. Filmen skulle förmodligen aldrig blivit av om han tackat nej.

Men Bill sa ja och i en av filmens centrala scener får han äntligen sätta tänderna i ett av sina favoritband – Roxy Music. Bob och Charlotte sjunger nämligen karaoke. Charlotte väljer bland annat »Brass in Pocket« med The Pretenders. Bob satsar på »More Than This«. Själv minns jag inte längre exakt hur jag uppfattade den scenen när jag såg filmen i New York i fjol. Men en snutt av Murrays insats finns bevarad som extraspår på soundtracket till »Lost in Translation«.

Och det låter precis så fånigt, skrattretande och plågsamt som bara en kärleksförklaring via en karaokemaskin kan göra. Precis som resten av filmen skänker Bill Murrays cover på »More Than This« en ny betydelse åt ordet »bitterljuvt«.