Semester!


 

Två veckor kvar, men Johan Jacobsson börjar redan peppa.

 

Mellanstadiet. Tillbaka i skolan efter ett lov och redogörelser för vad vi gjort väntade. Inte bara på rasterna utan också i klassrummen – att läraren någon gång i till exempel mitten av augusti beordrade oss elever att fylla sidor i våra gul/vinröda häften med odetaljerade beskrivningar av våra förehavanden de senaste månaderna var lika säkert som amen i kyrkan.

Jag tror att jag har kvar mina berättelser någonstans. I alla fall så hoppas jag att de ligger i något källarutrymme någonstans. Det skulle nämligen vara kul att läsa om dem, avgöra exakt hur mycket rosor på kinden och solsken i blick jag hade på den tiden. Minns jag rätt var det en hel del och sålunda misstänker jag att jag fyllt rad efter rad med entusiastisk handstil, fyllt rad efter rad med mormor och morfar, farmor och farfar, sol och bad, kompisar, resor, upplevelser.

Sysslolöshet? Fanns inte på kartan.

 

Min kärlek till ledighet har inte mattats med åren, däremot har min lust att göra saker under den avtagit något katastrofalt. Ju äldre jag blir desto mindre sugen på (enligt mig) ansträngande aktivitet blir jag.

Polare: Ska du åka iväg någonstans?

Jag: Nej, jag tänker inte låta någon jobbig utlandsresa förstöra min ledighet.

Polare: Vad ska du göra då?

Jag: Utveckla en djup relation med Anton Körbergs lekprogram på TV4.

Men mellanstadiets ränder går aldrig ur. Tanken att frihet från plugg och jobb ska dokumenteras är djupt rotad. Så för att undvika att jag återkommer till sonicmagazine.com till hösten med en krönika där jag vitt och brett skriver »jag har inte gjort ett dyft« på olika sätt hade jag nu tänkt att räkna upp grejer jag de facto kommer att utsätta mig för i juli. Grejer som jag vill göra. Ta det som tips och levnadsbeskrivning på en och samma gång.

Alltså:

1. Lyssna ikapp. Ah, det ska bli mig ett sant nöje. Att riktigt gräva ner mig i de plattor jag ännu inte hunnit ta del av. Först ut: Pan Sonics fyra CD långa box »Kesto«. Sedan väntar Passages »The Force Field Kids«, Deerhoofs »Milk Man« och Les Savy Favs »Inches«. Bland många andra.

2. Läsa ikapp. Ah, det ska bli mig ett sant nöje. Hittills har jag till exempel bara hunnit vända på femton sidor i David Toops »Haunted Weather« (om musik, tystnad och minne)… fruktansvärt! Jag vill slutföra den nu, slå ihop den med tanken »det här var den bästa bok om musik jag någonsin läst« i morgon! Men jag ska försöka hålla mig tills jag har tid att sluka vartenda ord. Efter den? Jon Ronsons »Them: Adventures With Extremists« (om konspirationsteoretiker). Skam att det blir först nu.

3. Äta ikapp. En glass i år! Bot och bättring krävs!

4. Sova ikapp. Stiga upp innan klockan tolv? Knappast.

5. Ligga och slöa på en filt. Gärna i sällskap med fru och bok.

6. Mata änder.

7. Titta ikapp. Hej sport!

 

Så, ungefär. Ett sju-punkts-program som jag svär trohet inför. Ett sju-punkts-program som skulle få mellanstadie-Johan att förvånat klia sig i huvudet.

Men ett sju-punkts-program som passar mig som handen i handsken här och nu.

Vi ses på andra sidan.