R. Kelly vs Jay-Z


 

Martin Gelin bevistade Jay-Z och R. Kellys ökända och gemensamma spelning på Madison Square Garden. Här är hans rapport.  

Förra årets två bästa konserter? Jay-Z på Madison Square Garden och R. Kelly på Madison Square Garden. Så när R-uh och Jigga återförenades fredagen den 29 oktober, på samma scen, var jag förstås där. Det började lovande – de brände av sina gemensamma hits, Jigga hälsade på Puffy i publiken och Usher stod bredvid mig och dansade med en två meter lång brasilianska.
   Men sedan började som bekant R-uh spåra ur. En halvtimma in i konserten klev han ut på scen med en flackande blick och förklarade att två personer i publiken viftat med pistoler mot honom. Han lämnade arenan och Jigga med utmaningen att ge de tjugotusen i publiken valuta för sina runt hundra dollar per biljett.
   Efter konserten sade R. Kelly att han blivit pepparsprejad av en man från Jiggas entourage. Jay-Z själv dök snart upp på radiostationen Hot 97 och förklarade hur besviken han var på R. Kelly. Snacket på gatan är att det varken var pistoler eller pepparsprej inblandat utan bara ego. Jay-Z fick bättre respons från publiken än R, och det kunde han inte klara av, så han stack därifrån.

 

I själva verket var incidenten bara ännu ett exempel på hur R. Kellys excentriska upptåg successivt börjar närma sig Michael Jackson-nivå.
   Under ett uppträdande inför tjugoentusen personer på Savvis Center i St. Louis nyligen avbröt R. Kelly konserten med motiveringen att ljuset var för dåligt. Han åkte sedan till en närbelägen McDonald’s-restaurang där han tillbringade natten med att servera hamburgare till restaurangens gäster. I ett pressmeddelande förklarade Kellys talesman Allan Mayer:
   – R. Kellys kärlek till McDonald’s är välkänd. Han slappnar av när han kommer till McDonald’s. Det får honom att känna sig som en vanlig person.

 

Men om det är något varken R. Kelly eller Jay-Z är så är det vanliga personer. Det är antagligen just därför de är vår tids två största artister. De har bara två väldigt olika sätt att hantera sina märkliga liv.
   Det positiva med allt detta är att vi åtminstone slipper se dem förstöra sina karriärer med de där värdelösa duettskivorna igen.