Diverse artister: Do You Copy?
DIVERSE ARTISTER

Do You Copy?
Mitek/Border
Betyg: 6

Mitek firar femårsjubileum med en dubbel där ett stort antal svenska och internationella artister har skapat ny musik som i de flesta fall utgår ifrån skivbolagets katalog (nitton skivor). Ett tag lekte jag med tanken att försöka lyssna igenom rubbet och som en spårhund sniffa upp källorna, de ursprungliga låtarna. Men jag övergav det. Det står för övrigt varken på skivan eller på Miteks hemsida vilka låtar som ligger till grund för de tjugoåtta spåren. Med några få undantag. Lite irriterande. Å andra sidan är det slutresultatet som spelar roll.

Är det skön musik? Gjord för att lyssnas på hemma eller på klubben?

På fråga A svarar jag »tja«. På fråga B »både och«. Den första skivan är mer min påse med elektronisk musik för kammaren. Midaircondo är alltid bra (här bygger de om en låt av Sophie Rimheden). Rimhedens egna bidrag är däremot tjatig electropop. Några andra favoriter: Mikkel Metal (dub med ihåliga gitarrer), Son Of Clay (knasterambient), Svalastog (knasterambient) och Mokira (halvexperimentellt och stämningsfullt).

CD nummer två har i högre utsträckning strålkastarna riktade mot dansgolvet. Och mycket funkar säkert utmärkt som pulserande och pumpande klubbmusik. Men hemma i hörlurarna är det enformigt. Och jag saknar det där riktiga suget. Oväntat mycket dussintechno, även om respekterade namn som Mikael Stavöstrand, Johan Skugge och Håkan Lidbo är inblandade.

Det jag tycker är tråkigt med skivan är att det känns som en ganska förutsägbar inventering av en viss typ av elektronisk musik. Låtar som – i stora drag – rör sig i samma gamla vanliga fotspår. Var finns de nya greppen? Vägarna in i framtiden? Vill man få svar på det är »Do You Copy?« en återvändsgränd.

PM JÖNSSON

2006-06-08