Diverse artister: Flip Hits! And Misses/Cool Daddy – The Central Avenue Scene 1951–1957 Volume 3
DIVERSE ARTISTER

Flip Hits! And Misses
Ace/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Cool Daddy – The Central Avenue Scene 1951–1957 Volume 3
Ace/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Älskare av doowop och rhythm’n’blues är sedan länge medvetna om vilken guldålder musikgenrerna ifråga upplevde i Los Angeles under femtiotalet. The Penguins sålde oräkneliga mängder av »Earth Angel« och inspirerade hundratals andra tonårsgrupper till storverk. Eftersom de större skivbolagen saknade kunskap om hur de skulle marknadsföra musiken från de färgade ynglingarna lämnades ett hål att fylla för små oberoende etiketter.

På samlingarna »Flip Hits! And Misses« och »Cool Daddy – The Central Avenue Scene 1951–1957 Volume 3« får lyssnaren stifta bekantskap med två av dessa: Flip och Combo.

Mellan 1955 och 1962 gav Flip Records ut sextien singlar och två fullängdare (i sin helhet inkluderade på »Flip Hits!«). I dag är de båda albumen näst intill ovärderliga i samlarkretsar. Bolagets mest kände artist är tveklöst Richard Berry, som med originalet till »Louie Louie« satte ett outplånligt fotavtryck i musikhistorien. Utöver det presenteras även kraftfulla alster från den forne Vernon Green & The Medallions-medlemmen Donald Woods, samt bländande doowop från The Six Teens.

»Cool Daddy« är den tredje samlingen i en serie – »The Central Avenue Scene 1951–57« – med material hämtat från trumpetaren Jake Porters skivbolag Combo. Beväpnad med en Magnechord-bandspelare och några enkla mikrofoner spelade han in svängig r’n’b hemma i sin garderob. Trots att Porters rötter bottnade i blues och jazz flörtade han vilt med femtiotalets rock’n’rolltörstande skivköpare. Robbin Ray sjunger fantastiskt i »Allergic to Broken Hearts« (det fortsatte han för övrigt att göra långt in på sextiotalet, fast då under namnet Jimmy Robins. Ett hett tips är den fullkomligt förkrossande 45:an »I Can’t Please You«/»I Made It Over«.) I »Hey Little Girl« kastar sig Bill Watkins ut i territorier där vanligtvis Frankie Lymon And The Teenagers regerade och Christine Chatman avslöjar i »Hoo Doo You Baby« vilka djävulska tricks hon ska ta till för att fånga sin mans intresse.

L-P ANDERSON

2006-06-08