Joe Maphis: At Town Hall Party [DVD]
JOE MAPHIS

At Town Hall Party [DVD]
Bear Family/Border
Betyg: 7

TV-showen »Town Hall Party« sändes ursprungligen lokalt över Los Angeles-området 1952–1961. Artister som Collins Kids, Johnny Cash och Marty Robbins medverkade regelbundet och oftast ackompanjerades de av ett studioband bestående av celebriteter som Skeets McDonald, Johnny Bond och Jimmy Pruett. Under de senaste åren har flera av höjdpunkterna från »Town Hall Party« restaurerats och unika framträdanden från Gene Vincent, Eddie Cochran och Johnny Cash har åter kunnat beskådas.

Beväpnad med en dubbelhalsad Mosrite avfyrade Joe Maphis några av femtiotalets allra mest minnesvärda gitarrsolon och ingen som hört Ricky Nelson på plattor som »Stood Up« eller »Waiting in School« har kunnat undgå att imponeras av det effektfulla gitarrspelet.

Här möter tittaren Joe Maphis i tjugoen olika liveframträdanden. Tuffa nummer som »Moonshot« och »Fire on the Strings« visar tydligt hur stor inverkan Maphis måste ha haft på blivande surfhjältar som Dick Dale. Filmens största ögonblick är »Rockin’ Along« – en smaskig gitarristgangbang av sällan skådat slag där Maphis tillsammans med Merle Travis och den blott fjortonårige Larry Collins utför saker med en Mosrite-gitarr som jag inte trodde var möjliga. För alla aspirerande (rockabilly-)gitarrister borde denna film utgöra grundläggande utbildningsmaterial. Maphis rökte cigaretter nästan lika intensivt som han spelade gitarr och 1986 ändades hans liv av lungcancer.

För en tittare som inte är mentalt förberedd på svart/vita lokal-TV-utsändningar från slutet av femtiotalet kan »Town Hall Party«-filmerna antagligen upplevas som överkurs, men för den med humor och smak för genuin countrymusik erbjuds underhållning av omistlig karaktär.

L-P ANDERSON

2006-06-08