Ghosty: Grow Up or Sleep in
GHOSTY

Grow Up or Sleep in
Broken Horse/Dotshop.se
Betyg: 7

»Grow Up or Sleep in« är den bästa The Shins-skivan sedan »Chutes Too Narrow«, vilket nog inte vill säga så lite som man kan tro. Trots att de där undernärda indierockfarbröderna från Albuquerque vid första anblicken kan verka anonyma och ganska omoderna, är det få gitarrband från deras The Byrds-i-flanell-möter-fönad-eurotrash-med-axelvaddar-fåra som har gjort lika starkt intryck inom genren de senaste åren. Ghosty är bara en av flera arvtagare i rakt nedstigande led.

Debutalbumet som släpps i Sverige nu är ganska gammalt, den här kvintetten från universitetsstaden Lawrence, Kansas, har ett andra nästan klart redan nu. Hösten 2003 spelade de in tillsammans med Bright Eyes-mannen Mike Mogis och Flaming Lips-kompisen Andy Nunez. Det senare förklarar varför Wayne Coyne dyker upp i ett dolt spår på albumet, och också varför Ghosty medverkar på Flaming Lips »Ego Tripping at the Gates of Hell«.

Och det finns ett tydligt släktskap även med Coynes symfoniska rockspektakel, men där Flaming Lips är en experimentell smältdegel tillhör Ghosty den mer traditionella sidan av grovhuggen amerikansk indiepop. Med ljusa stämmor, vagt tillyxade gitarrer och den intellektuelles sätt att organiserat stöka till, skriver de låtar med en så pass klar linje och energi att Top Model-Elise stolt hade skrivit pressreleasen till »Grow Up or Sleep in« även om The Shins hade lurat henne att skivan var deras. Ett gott sällskap på det hela taget – om man tycker att Acceleratorfestivalen är årets höjdpunkt och har svårt att få nog av lagom modig rock från taniga män med heltidsjobb och studieskulder.

SARA MARTINSSON

2006-06-08