The Studio: No Comply [maxisingel]
THE STUDIO

No Comply [maxisingel]
Information
Betyg: 7

»Geography as destiny«.

Steven Daly, före detta trummis i Orange Juice, numera musikjournalist, upprepade frasen gång på gång i en paneldiskussion om skillnaderna mellan den engelska och amerikanska postpunkscenen härom månaden.

Själv växte han upp i Glasgow, avskuren från allt coolt. »I våra ögon var förmodligen den där sunkiga dinern på hörnan världens coolaste ställe«, sa han till China Burg från bandet Mars, som just beskrivit hur sjaviga, och trista, kvarteren var där hon och hennes vänner bodde under det sena sjuttiotalet.

Geografi som öde.

Sveriges Glasgow, Göteborg, lyder under den stora småstadens öde. Det finns inte så mycket som distraherar i den direkta närheten att man inte kan lyfta blicken och drömma om något annat, någon annanstans. Och samtidigt tillräckligt mycket av en dominerande scen, av Bad Cash Quartet-gitarrer, av smala jeans och rutiga Vans, för att en reaktion ska kunna uppstå. Det finns ett utrymme för opposition. Ingen annan svensk stad skulle till exempel kunna rymma Service. Stockholm är för stort, för sönderfallande i olika självupptagna schatteringar, Malmö för litet och alla-tillsammans-familjärt, senast illustrerat av Ola Salo och Jens Andersons remix av Lo-fi-Fnks »Wake Up«.

Frustration, och längtan bort, är strålande förutsättningar för popmusik. Och med siktet vagt inställt på konst-möter-musik-förebilder som Suicide, The KLF, Fischerspooner – och typ hela det samtida Berlin – skapar Göteborgsband som The Kid, Zeigeist och just The Studio en del av den mest moderna, intressanta musiken i Sverige just nu.

The Studio, som består av fotografen Rasmus Hägg och konstnären Dan Lissvik, var tidigare Service hemligaste band. »No Comply« har de gett ut på egna etiketten Information. Titelspåret är en smutsig skärva disco med Primal Scream-piano, spruckna trummor, oljig bas och en synthslinga som liksom singlar mot marken. Helt skevt, fast exakt sammansatt och oemotståndligt modernt.

Men till sin fulla rätt kommer The Studio egentligen på hemsidan, www.thestudio.se, där musiken ackompanjeras av svartvita, grafiska videor och andra, i färg, med naturmotiv.

Bara i Göteborg.

JENNY DAMBERG
2006-06-08