Nina Nastasia: On Leaving
NINA NASTASIA
On Leaving
Fat Cat/Border
Betyg: 6

Nina Nastasia har turnerat med Sayan Bapa och Kaigal-Ool Khovalyg från tuvabandet Huun-Huur-Tu. Dels har de sibiriska musikerna varit medlemmar i New York-sångerskans vanliga band, dels har de ett gemensamt projekt som bland annat spelat på Island. Jag läser det här innan jag börjar lyssna på Nastasias fjärde skiva och längtar omedelbart efter något som bryter upp den ganska typiska indie-singer-songwriterstämningen; strupsång, icke-europeiska instrument, ja, något helt annat. Jag saknar dessutom den mörkare och mer desperata känsla som fanns på förra plattan, »Road to Ruin« från 2003.

Vid en närmare bekantskap visar sig dock »On Leaving« vara ganska bra, åtminstone i sin genre. Nina Nastasia berör inte lika mycket som Cat Power, Shannon Wright eller Diane Cluck, för att nämna några likasinnade, men hon har en intressant röst och tassar liksom omkring i skivstudion för att då och då ta i med hela kroppen och förmedla både intimitet och dramatik.

Fast det hade varit mer spännande med något uråldrigt stränginstrument och grova strupar än pianoklink och en liten stråksektion.

PM JÖNSSON

2006-09-15