Diverse artister: The New Breed
DIVERSE ARTISTER
The New Breed
Rev-Ola/Border
Betyg: 8
 
Den engelska etiketten Rev-Ola har under de senaste åren sprutat ut livsnödvändiga utgåvor i ett tempo som få orkar hålla. Skivorna med r’n’b, rock’n’roll och country som de satt samman med assistans från den kunnige Dave Penny imponerar alla stort.

»The New Breed« är den andra volymen i en serie kallad »Country Goes Rock’n’Roll«. I motsats till den första där vi mötte redan etablerade countryartister som extraknäckte i rockbranschen träffar vi här unga sångare med så starka rötter i countryn att den rockabilly de försöker spela i stället blir en tidig variant av countryrock.

Artister som The Five Strings och Jimmy Collett låter så bonniga att man nästan kan känna lukten av kossor och nyslaget hö i låtar som »I Like It« respektive »Four Alarm Boogie«. Blivande storheter som Elvis Presley, Carl Perkins och Johnny Horton blandas med de lysande – men inte lika välbekanta – förmågorna Gene Henslee och Lew Williams. Förmodligen klarar ingen av att sitta still till Glen Barbers partyglada Starday-singel »Ice Water« (samma låt som även garagerockarna Swingin’ Neckbreakers gör på albumet »Shake Break!«) eller Jimmy Myers omistliga fyllehyllning »Drunk Man’s Wiggle«.

Musik blir sällan mer livlig och underhållande än så här.

L-P ANDERSON

2006-10-20