Martha och textförfattarna


Martha Wainwright pratar favoritlyriker. (Ur Sonic #26, november 2005.)

Inte nog med att Martha Wainwrights självbetitlade debut är ett av årets album, Loudons dotter och Rufus syster har också klivit fram som en av popmusikens just nu mest hörvärda textförfattare.

Sonic bad denna kanadensiska att välja ut de fem låtskrivare som hon själv tycker skriver den bästa poesin.

 

LEONARD COHEN
– Han får alla musiker som hör honom att vilja bli poeter. Cohen förändrade sättet att skriva låttexter på genom att verkligen se det som poesi, eftersom han började som poet. När jag var tretton lyssnade jag hela tiden på den här skivan »I’m Your Man«. Han fick mig att förstå poesi och vilja skriva själv.

 

BOB DYLAN
– Jag vet inte om Dylan är en influens på så sätt att jag skriver som han men det vore en lögn att påstå att Dylan inte betytt mycket för mig. Min favoritrad är från »Masters of War«: »You ain’t worth the blood/That runs in your veins.« Bättre blir det inte.

 

COLE PORTER
– Jag växte upp med standards, de fanns hela tiden omkring mig när jag var liten. Och vissa av Cole Porters ballader var bara så fantastiskt vackra. På turnén som jag är ute på nu, när jag har ett band med mig, passar jag faktiskt på att göra några Cole Porter-låtar.

 

KATE & ANNA McGARRIGLE
– De skriver väldigt vackra låtar och har ett underbart sätt att beskriva saker som är både smärtsamt och hoppfullt på samma gång. Deras inställning till musik, vikten av att vara sann mot sig själv i det man uttrycker, är det jag fått med mig av att ha haft förmånen att få växa upp med dem. [Kate McGarrigle är Marthas mor, reds anm]

 

JOHN PRINE
– Enkelheten i hans texter är fenomenal, han lyckas verkligen ta historierna han berättar hela vägen hem. Det finns en låt som heter »Only Love« som jag älskar. Hans texter kan verka förbittrade men vad det i själva verket handlar om är uppriktighet.  En mörk uppriktighet som är mycket gripande.