Ghostface Killah: More Fish




GHOSTFACE KILLAH
More Fish
Def Jam/Universal
Betyg: 5

Efter den briljanta »Fishscale« från tidigare i år känns detta lite som att äta julmat på annandag jul. Det handlar om överblivna rester. Och det är inte äckligt på något sätt. Det går bara inte riktigt att jämföra.

Här samlar Ghostface ihop vad han hittar i skrivbordslådan. Låter bekanta gäster som Trife da God, Cappadonna och sin egen son Sun God skina obehindrat, och behåller bara fyra spår helt för sig själv. Bäst låter det i »Block Rock« och »Outta Town Shit«, två låtar som hur som helst sopar mattan med allt vad alla de andra Wu Tang-tomtarna lyckats med på den här sidan milleniumskiftet.

Och även om ganska mycket går på rutin och saknar den verkliga intensiteten finns det delar av »More Fish« som fängslar nästan lika obönhörligt som »Fishscale« gjorde. Jag tror det beror på att det finns något liksom hotfullt och smutsigt över Ghostface Killah. Som om han trots att han ofta är så utlämnande och intim i sin självrannsakan ändå alltid tycks dölja något ännu värre. Han vädjar hela tiden om både förståelse och sympati men han ser elak ut, och han låter direkt ond. Jag skulle inte vilja känna honom, men det är lite som att läsa detaljerade skildringar av psykotiska massmördare, jag kan inte sluta lyssna på honom.

PATRIK SVENSSON

2006-12-20