Diverse artister: Urban Africa Club
DIVERSE ARTISTER
Urban Africa Club
Out Here/Dotshop.se
Betyg: 6

»Urban Africa Club« försöker sätta ny urban musik från hela den massiva afrikanska kontinenten i rampljuset. Är det världsmusik? Eller är det bara ny hiphop?

Det exotiska skimmer som präglat Diplos musikaliska turistresor till Rio (baile funk) och Angola (kuduro) märks det inte mycket av här, och det skrämmer säkert bort alla dem som väntar sig något väldigt annorlunda men i själva verket får klassisk Native Tongues-hiphop, fast ifrån Senegal.

Föreställningen om Afrika som något väldigt främmande och mystiskt går i kras – DJ Premier och 50 Cent är lika stora förebilder där som i Sverige, och det är nog väldigt stötande för många människor. Eftersom albumet snarare lyfter fram likheterna än olikheterna gillar jag intentionen med »Urban Africa Club«. Rent musikaliskt är det dock lika måttligt intressant som vilken svensk hiphopsamling som helst.

TOBIAS HANSSON

2007-02-16