Gigi & The Charmaines: Gigi & The Charmaines
GIGI & THE CHARMAINES
Gigi & The Charmaines
Ace/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Tjejerna i den cincinnatibaserade gruppen Gigi & The Charmaines kan stoltsera med en imponerande meritlista. Som körsångerskor figurerade de flitigt bakom alla från Conway Twitty till James Brown och gruppens egna singlar har sedan länge varit eftertraktade av både soulfantaster och flickgruppsdiggare.

På denna enkel-CD presenteras samtliga inspelningar som Gigi & The Charmaines gjorde på etiketterna Fraternity, Date och Columbia. Dessutom bifogas utvalda spår där gruppen hörs bakom artister som Lonnie Mack, Kenny Smith och Max Falcon.

Flera av Gigi & The Charmaines tidiga singlar producerades av countrystjärnan Bobby Bare och plattor som »What Kind of Girl« och »On the Wagon« såg till att trion fick mycket att göra – både som liveartister och bakgrundssångerskor. Little Willie John, Bobby Freeman, Gary US Bonds och Hawkshaw Hawkins är bara några av dem som brukade anlita Gigi när de ville ha förstklassiga körarrangemang. Vidare är det The Charmaines gospelfärgade röster som förgyller hela Lonnie Macks klassiska album »The Wham of That Memphis Man«. (Det är för övrigt Lonnie Mack och hans band som kompar Gigi & The Charmaines på huvuddelen av de Fraternity-inspelningar som hörs här.)

I mitten av sextiotalet kontrakterades Gigi & The Charmaines av storbolaget Columbia och med utökad inspelningsbudget producerades högklassiga soulplattor. »Eternally« är en omedelbar favorit och låtar som »Poor Unfortunate Me« och »Girl Crazy« påminner om de klassiska singlar som The Supremes gjorde på Motown.

L-P ANDERSON

2007-02-16