The Maddox Bros & Rose: Gonna Shake This Shack Tonight – Ugly and Slouchy
THE MADDOX BROS & ROSE
Gonna Shake This Shack Tonight – Ugly and Slouchy
Bear Family/Border
Betyg: 8

Genom att blanda ruffig hillbilly med ösig boogie och traditionella folksånger, och därefter krydda med den typ av humor som var vanlig bland tjugo- och trettiotalens medicinshowsartister blev Maddox Brothers och systern Rose favoriter för både Elvis Presley och Hank Williams. Musiken de spelade var jordnära, men till skillnad mot folksångare som Woody Guthrie som klädde sig i slitna flanellskjortor och gärna lät sig fotograferas bredvid gamla T-Fordar hade Maddox Brothers & Rose exklusiva Nudie-kostymer och gjorde liveframträdanden som var minst sagt uppseendeväckande. Eftersom de alltid såg till att färdas i sprillans nya Cadillacs mellan spelningarna blev syskonen Maddox snabbt kända som Amerikas mest färgsprakande hillbillyband.

Gruppens första plattor gavs ut på den lilla etiketten 4-Star men på »Gonna Shake This Shack Tonight – Ugly and Slouchy« presenteras ett bra urval av de mest hårdsvängande inspelningar som syskonen senare gjorde för Columbia 1952–58. I låtar som »Ugly and Slouchy« och »The Death of Rock’n’roll« får Fred Maddox sin ståbas att låta som en skenande buffeljord, medan brodern Henry genererar ett vansinnigt hillbillykaos med sin banjo i »No Help Wanted«. Systern Rose bidrar genom att låta tuffare än Wanda Jackson i versionen av Ruth Browns »Wild Wild Young Men«.

1958 gick Maddox Brothers & Rose skilda vägar. Några av syskonen började spela med rockabillysångaren Glen Glenn medan Rose blev firad countrysångerska och fortsatte turnera ända fram till sin död 1998. I början av sextiotalet hade hon stora framgångar tillsammans med duettpartnern Buck Owens i »Mental Cruelty«.

Den fiolspelande brodern Don är den ende i bandet som fortfarande lever, nittiotvå år gammal.

L-P ANDERSON
2007-02-16