Pat Todd & The Rankoutsiders: The Outskirts of Your Heart
PAT TODD & THE RANKOUTSIDERS
The Outskirts of Your Heart
Rankoutsider/import
Betyg: 8

Under en karriär som pågick i mer än tjugo år spelade Lazy Cowgirls in mängder av förträffliga album och singlar för etiketter som Bomp, Sympathy For The Record Industry och Crypt. Genom att envist blanda punkrock med klassisk countrymusik fick gruppen till musik som golvade alla från Mark Arm i Mudhoney till Wayne Coyne i Flaming Lips. När Lazy Cowgirls för drygt två år sedan lät meddela att de slagit an sitt sista ackord var det många som sörjde – inte minst Sonics egen Jud Cost som en gång utsåg bandets sångare och låtskrivare, Pat Todd, till en av rockhistoriens sex bästa frontmän någonsin.

Nu är Pat Todd tillbaka och det med besked, soloalbumet »The Outskirts of Your Heart« är tjugoåtta låtar och två CD-skivor långt.

De som uppskattade den typ av högoktanig rock’n’roll som Lazy Cowgirls gjorde till sitt varumärke kommer att jubla över larmiga låtar som »Alive As Yesterday« och »Just Another Stupid Guy«. Där låter det som att Hank Williams tagit över mikrofonen i Ramones. När Pat Todd skruvar ner volymen och tempot i stämningsfulla alster som »Don’t Cry Baby, You Ain’t Getting Old« och »Now That the Sinning is Over« hamnar han i de musikaliska territorier där Ronnie Lane eller Stones vid tiden för »Exile On Main St« brukade röra sig. Akustiska gitarrer, banjo och mandoliner pryder ljudbilden som rattats fram av den forne Sparks-medlemmen Earle Mankey.

Med material som skulle få de bästa låtskrivarna i Nashville att bli imponerade bjuds lyssnaren på en punkinfluerad rotrockfest av sällan skådat slag. Todd är besatt av den amerikanska musikhistorien och passningar till personer som Mickey Newbury, Johnny Thunders och Peter Guralnick avfyras högt och lågt. Missa inte den rörande vackra »Christmas Day«, som överträffar allt som Todd tidigare åstadkommit på skiva.

Pat Todd ger ut sin platta på egen hand och saknar distribution i Sverige men »Outskirts of Your Heart« kan enkelt beställas via cdbaby.com

L-P ANDERSON

2007-02-16