Ben Westbeech: Welcome to the Best Years of Your Life
BEN WESTBEECH
Welcome to the Best Years of Your Life
Brownswood/Cooperative/V2/Bonnier Amigo
Betyg: 6

Det är nog inte bara kul för Ben Westbeech att vara »poster boy« för smakdomaren, BBC-mannen och DJ:n Gilles Petersons nystartade skivbolag Brownswood Recordings. Med skyhöga förväntningar på sig måste denne tjugofemårige Bristol-son gräva sig igenom ett tjockt lager av förutfattade meningar så att lyssnarna får en rimlig chans att skapa en egen relation till albumet.

Väldigt ofta framstår Petersons fynd som en yngre Jamiroquai, både i rösten och det pojkaktigt respektlösa sätt som han gör »svarta« genrer till sina. Ben Westbeech paketerar drum’n’bass, hiphopbeats, acid jazz, triphop och soul i prydliga treminuters popkostymer, i sann brittisk tradition. Fördelen är att man inte hinner tröttna på låtarna, nackdelen är att det hela blir lite lättviktigt efter ett tag. Generellt sett är »flyktig« ett utmärkt ord för att beskriva spåren på »Welcome to the Best Years of Your Life«. Förutom klistriga debutsingeln »So Good Today«, som släpptes redan 2005, är det mest fragment av låtar som fastnar efter några lyssningar. Som det faktum att han låter som Dwele i upptemposoullåten »Hang Around« och hur drum’n’bass-kompet i »Get Closer« ger klara Gorillaz-vibbar (förmodligen inte avsiktligt).

Att killen är musikaliskt begåvad är det inget snack om, men om han kan skala av några lager av den genombrittiska hipsterstämning som präglar den här debuten kommer nog nästa platta att göra större avtryck i folks medvetanden.

NICOLA PRYKE

2007-04-13