Diverse artister: SC 100
DIVERSE ARTISTER
SC 100
Secretly Canadian/Border
Betyg: 7

För att fira sitt hundrade släpp och sitt elvaårsjubileum låter den sverigevänliga amerikanska indieetiketten Secretly Canadian arton av sina artister tolka varandra. Vid det här laget har bolaget släppt över hundrafemtio album, men man har här ändå valt att hålla kvar vid originalkonceptet, varför flera nysignade artister inte medverkar (då de givits ut efter det hundrade släppet).

Tanken var först att det skulle bli en dubbel, med arton låtar på vardera skiva. Skivbolagets grundare Chris Swanson misstänkte dock att det skulle kunna bli lite väl fläskigt, men har ändå gjort den andra skivan tillgänglig via nedladdning.
»SC 100« är precis som en stökig födelsedagsfest, eller kanske snarare som en festival, där alla hånglar med alla. I många fall har kärlek faktiskt uppstått. Som när Jens Lekman gör Scout Nibletts avskalade trum och sång-hit »Your Beat Kicks Back Like Death« till exotisk discopop med ett storslaget allsångsklimax. Eller »Upstate«, Damien Jurados dovt Mark Eitzel-besläktade variant på americana-postrockarna Early Day Miners.

I några andra fall, som när Cornelius Boots gör Racebannons »Clubber Lang« till ett spexig klarinett-prutt-avantgarde, känns det musikaliska mötet inte laddat med lika mycket genuin känsla. Oavsett vilket verkar det som att alla haft kul och det är ju det viktigaste när man firar. Synd bara att Frida Hyvönen och Antony And The Johnsons inte fick vara med på kalaset.

ERIK AUGUSTIN PALM

2007-04-13