Thunder Express: Republic Disgrace
THUNDER EXPRESS
Republic Disgrace
Razzia/Bonnier Amigo
Betyg: 5

När delar av The Hellacopters och The Soundtrack Of Our Lives, med ytterligare hjälp av lösdrivande rufsjyckar som Mattias Hellberg, Nathan Larson och Micke Herrström, sluter upp kring ett och samma projekt väntar man sig en krafturladdning utan like.

Att det nu inte blir så är den främsta förtjänsten med »Republic Disgrace«, det andra albumet från Robert »Strängen« Dahlqvists band vid sidan av Hellacopters. Med sin kvartett Thunder Express verkar gitarristen på detta stjärnspäckade andra album främst vilja göra välproducerad, radiomässig sjuttiotalsrock där lika mycket plats ges åt rymd och stämningar som breda riff och nötta poser. Flera texter från Ebbot Lundbergs livsfilosofiska penna understryker vägvalet.

Det finns heller inte så mycket att klaga på beträffande sound och musikaliskt hantverk, det mesta sitter där det ska.

Däremot fäster alltför få låtar. Plus att det i en så här luftig ljudbild verkligen krävs en sångare som klarar av att dra uppmärksamheten till sig. Ur den aspekten är Dahlqvist inte rätt man för uppdraget. Smart nog försöker man råda bot genom snygga körer och finurliga arrangemang, men det räcker knappast för att göra skivan till en angelägenhet för så många fler än de närmast sörjande.

PIERRE HELLQVIST

2007-04-13