Savath & Savalas: Golden Pollen
SAVATH & SAVALAS
Golden Pollen
Anti/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Möjligen mer bekant – och definitivt mer hipp – under pseudonymen Prefuse 73 misstänker jag att det ändå är Savath & Savalas-projektet som ligger Guillermo Scott Herren närmast hjärtat. Den här gången utan tillstymmelse till beats eller breaks ger han sig hän i en av spansk folkmusik färgad singer-songwritertradition, för in allt i en luftigt atmosfärisk men emotionellt tät sfär av fingerplockade gitarrer, handpercussion, samplade stråkar och Herrens egen lugna, trygga röst som nästan reciterar mer än sjunger de spanska rader som inte betyder något för undertecknad, men likväl fungerar ytterst rogivande och värmande.

Som en fylligare och återhållet dramatiskt producerad version av José González hann jag tänka innan jag inser att denne vår svenske motsvarighet faktiskt gästar på ett spår halvvägs in på skivan – den mycket fina »Estrella de dos caras«.

Förra albumet »Apropa’t« rymde en hel del beats och samplingar och passade utan större problem in i den då så heta folktronicagenren. »Golden Pollen« är snäppet mer akustisk och överlag långsammare i tempo. Dessutom är det Herren (nej, inte Gud) själv som sjunger nästan hela tiden, vilket faktiskt känns som skivans enda egentliga men samtidigt allvarliga svaghet. Hans röst är rätt släpig och entonig, vilket blir lite jämntjockt och sövande i längden.

PATRIK LINDGREN

2007-06-08