Radio LXMBRG: Trivial Matters
RADIO LXMBRG

Trivial Matters

Haha/Border

Betyg: 3

 

Deras självbetitlade debut var en oslipad pärla av gitarrbaserad pop à la sextiotal och fransk nostalgi med en hel rad riktigt starka låtar, däribland den sedermera smärre hitten »It’s Cruel Up North«. Lovande var ordet då.

Till uppföljaren har Radio LXMBRG svärtat ner och rockat till sig. Ensamme sångaren Johan Rönnqvist (duettanten Lisa Holmqvist har hoppat av) sjunger som Jarvis Cocker och David Bowie i en och samma splittrade person. Men oj vad det spretar. Fina öppningsspåret »How Do You Think I Spend My Time« låter som ett luftigt, funkigare Yvonne. Medan »Score on the Floor« mer drar åt hur Sisters Of Mercy lät när de var som allra sämst. »Feel the Heat« börjar som ett Madchester-flummigt The Studio-spår, men resten av låten ägnas åt att försöka låta som något trökigt new wave-band från åttiotalet som jag glömt namnet på.
Över huvud taget har gruppen lagt sig till med å ena sidan en massa mörka gitarrer och å andra sidan konstigt fjösiga synthtrudelutter, som mest skär sig med det övriga. Och det är ytterst irriterande, för genom allt hörs en massa fina ansatser, bra melodier, snygga intron, sköna rytmer – men de lyckas inte pussla ihop det till något gångbart.

Radio LXMBRG känns helt enkelt inte färdiga som band.

Samtidigt som jag sätter mig för att avsluta detta får jag, i efterhand, den pressrelease som följer med skivan. Där berättas det, inte utan skämt i sinnet men ändå på allvar, att Radio LXMBRG gått ut i vild missnöjesstrejk mot den »despotiske« bandledaren Alex Svenson Metés mitt under inspelningarna. »Det är ingen idé att försöka dölja att slitningarna och kontroverserna varit hårda och många.«

Kanske försöker de bara bygga upp lite mystik och dramatik kring bandet. Men bättre vore nog om de tog sig en rejäl funderare kring vad de egentligen vill med sin musik.

PATRIK LINDGREN

2007-09-21