Pygmy Lush: Bitter River
PYGMY LUSH
Bitter River
Robotic Empire/Dotshop.se
Betyg: 6  
 

Ett av de där otaliga amerikanska banden som i sin iver att överraska och sticka ut hejdlöst kastar sig från det ena uttrycket till det andra. När skivan tar slut är man såväl vindögd som på gränsen till skallig av alla tvära ryck.
   Pygmy Lush-medlemmarnas bakgrund inom Virginias punk- och hardcorescen utgör själva fundamentet för skivans tunga, svarta, omedgörliga asfaltstäcke. Om »Bitter River« bara hade bestått av dylikt mangel skulle vi ha slungat CD:n vidare till våra hårt rensande kollegor på Close-Up, men här och där sticker sådant som melodier och skönhet upp som färgsprakande maskrosor mitt i gatan. När sextetten pluggar ur i spröda lägereldshymner som »Hurt Everything«, »Red Room Blues« och »Big Black River« uppstår en särskild sorts underskön laddning, som tvivelsutan förstärks av att lyssnaren då faktiskt orkar reflektera över de falnade södernmotiv som träder fram mellan raderna. Och salt fingerknäppjazz som »Throw the Jockey« hade varken Tom Waits eller Paul Westerberg direkt skämts över.
PIERRE HELLQVIST

2007-10-19