Chris Brown: Exclusive
CHRIS BROWN
Exclusive
Jive/Zomba/Sony BMG
Betyg: 4

I CD-konvolutet ser det faktiskt ut som att Chris Brown klätt ut sig till några av senare års mest framgångsrika manliga karaktärer inom hiphop och r’n’b; Nelly (XL-kepsen), The Game (kepsen på sned) och Fabolous (kepsen på sniskan). Budskapet är tydligt; Chris kan transformeras till vem och vad du vill.
   Innehållet på skivan sänder ungefär samma signaler. Av Chris Browns angelägna och personliga falsett från debuten återstår inte mycket, det enda vi känner oss hemma med är hans frasering. Angelägenheten i rösten är inte det enda som försvunnit. Chris Brown har gått från oskyldig soulpojke på den självbetitlade debuten till att bli döpt – och stöpt – till en r’n’b-thug i mängden, med allt som hör till av förutsägbara machoteman och låtbyggen.
   Glödheta producenter som The Underdogs och Stargate blandas med producentgäster som Big Boi från Outkast och Will.I.Am. De sistnämnda skapar en viss dynamik men annars låter det mesta överraskande likformigt och jämnplatt med tanke på hur många samarbeten som samsas på skivan.

Den som vill ha något mer än det genomsnittliga r’n’b-albumet rekommenderas med andra ord att vända sina öron någon annanstans.

NICOLA PRYKE
2007-11-29