Flyphonic: Mosaic
FLYPHONIC
Mosaic
Flyphonic/LOMG/Bonnier Amigo
Betyg: 4

Erik Lidén och Arka, som utgör svenska hiphop/triphop/folksouljazzhop-duon Flyphonic, hörs annars i gruppen Supersci med Remedeeh som stadig gäst, men har också som producenter sålt in beats till folk som Ison & Fille och Fattaru.

Här är de med den relativt egna albumdebuten, vars titel »Mosaic« förstås antyder det brokiga och det mångfacetterade och det spännande.
   Eller lite av varje om man så vill. För trots mycket stora ambitioner och mängder av potenta gäster ur främst jazzsfären vill det sig inte riktigt.
   De renodlade rapspåren är för profillösa åtminstone för min smak, de folkbeatsiga spåren blir alltför mycket som ett andra klassens Koop, och när de bjuder in jazzmusiker ur den svenska eliten lossnar det inte heller. Kanske förlitar de sig lite för mycket på att det liksom ska räcka att Andreas Öberg lägger några snygga gitarrlicks på ett spår, att Fredrik Kronkvist tutar loss så där härligt vildbrötigt med saxen på ett annat eller att Merit Hemmingsons elpianoutflykt ska fånga intresset.

Det gör det tyvärr inte, alltför sällan i alla fall. Och skivans höjdpunkt är, tyvärr får man väl säga, när resten av Supersci återansluter sig på »Full Steam Ahead«. I synnerhet Remedeehs sång ger låten det extra lyft som alltför sällan infinner sig här.
PATRIK LINDGREN
2007-11-29