MV & EE With The Golden Road: Gettin’ Gone
MV & EE WITH THE GOLDEN ROAD
Gettin’ Gone
Ecstatic Peace/Border
Betyg: 7

Matt Valentine och Erika Elder bor i ett hus i Vermont med välfyllda skivhyllor, allehanda instrument och hunden Zuma. Coolt namn på en hund och ganska logiskt, visar det sig när MV & EE:s andra album på Thurston Moores skivbolag snurrar i stereon. Neil Youngs sjuttiotalsskivor – till exempel just »Zuma« och »Tonight’s the Night« – ploppar upp som självklara referenser både på taggtrådslunkande Crazy Horse-nummer som »Mama My« och »Speed Queen« och på flera av de lugnare låtarna. Inte minst skivans absoluta topp »Hammer«, där Erika Elder sjunger lågmält majestätiskt till Valentines vrålsköna gitarrsolon.
   MV & EE är inga duvungar. Valentine var tidigare motor i kollektivet/bandet The Tower Recordings och är en av förgrundsfigurerna på free folk-scenen. Paret driver CD-R-bolaget Child Of Microtones och har släppt mängder av egenproducerade skivor. Själva ser de den kvantitativa produktionen som dagboksanteckningar man kan dyka ner i. Det finns säkert mindre lyckade skivor, men min känsla är att det alltid finns guldkorn att vaska fram. Precis som hos kompisarna Sunburned Hand Of The Man. Två medlemmar från det bandet spelar på »Gettin’ Gone«, liksom J Mascis (på trummor) samt både kända och okända namn från den amerikanska underjorden.
   Vid en jämförelse med den första Ecstatic Peace-plattan »Green Blues« och det senaste CD-R-släppet »Eye in the Pines« är »Gettin’ Gone« rakare, mer fokuserad på melodier, skarpare producerad och lite tråkigare. Matt Valentine skiner ofta starkast i långa, psykedeliska, skruvade dimmoln. Och det finns inte heller någon popraket som suveräna »East Mountain Joint« från »Green Blues«.
Självklart är det ändå mer angeläget än det mesta från mer traditionella och konventionella jänkare.
   Inledande »Susquehanna (Sole Art Tramble)« erinrar om ett Royal Trux i högform. Matt Valentines röst brukar få en del skit, men hans halvfalska och ljusa sång funkar ofta bra ihop med låtarna och jag gillar hur han liksom idisslar orden.
Flera tillbakalutade låtar handlar om att krypa ner i hemmets sköte och leva sitt liv i lugn och ro. Jag tror att det är mysigt hemma hos MV & EE. Vill åka dit, sitta i en gungstol, lira munspel, fingra på en lapsteel och klia Zuma över örat.

PM JÖNSSON

2007-11-29