Bessie Smith: Nobody Knows You When You’re Down and Out
BESSIE SMITH
Nobody Knows You When You’re Down and Out
Rev-Ola/Border
Betyg: 7

Under tjugo- och trettiotalen var Bessie Smith utan tvekan världens mest populära bluessångerska. På de mer än hundrafemtio inspelningar hon gjorde backades hon upp av förstklassiga musiker som Louis Armstrong, Fletcher Henderson och James P Johnson. Med starkt låtmaterial, karismatisk utstrålning och vilt leverne sporrade Smith mer sentida sångerskor som Billie Holiday, Mahalia Jackson, Aretha Franklin, Nina Simone och Janis Joplin till storverk. På »Nobody Knows You When You’re Down and Out« presenteras ett bra urval av hennes mest minnesvärda alster.
   1923 lyckades Bessie Smith sälja närmare en miljon exemplar av första stenkakan, »Down Hearted Blues«, Otroliga siffror på tjugotalet och nästan ännu mer imponerande med dagens mått mätt. Bessie sparade inte på krutet och i en färgsprakande scenshow sjöng och dansade hon sig in i hjärtat på större delen av den amerikanska befolkningen. Den fräcka inspelningen »Empty Bed Blues« har genialt tvetydig text och Fletcher Hendersons orkester backar smakfullt upp i den definitiva versionen av »St Louis Blues«.
   Smith levde ett stormigt liv och drog sig varken för att slåss eller fyra av pistolskott mot sin ständigt otrogne man (själv var hon känd för att inte stå emot några frestelser…). Hon gjorde ingen större hemlighet av att hon var bisexuell eller att hon använde droger.

Bessie Smith dog i sviterna efter en bilolycka i Clarksdale, Mississippi, 1937. Hennes legend har vuxit alltsedan dess.

L-P ANDERSON
2007-11-29