Blue Magic: Blue Magic
BLUE MAGIC
Blue Magic
Atlantic/Rhino/Warner
Betyg: 8

När Jay-Z:s låt »Blue Magic« refererar till en potent variant av Harlem-heroin kan det vara tufft att ha samma bandnamn. Den spirituella Philadelphia-gruppen döpte sig efter auran som omger en mänsklig kropp (blått ljus, säger de som vet). Det är svårt att hitta heroin på deras debut från 1974, ett himmelskt album, återvunnet för cd efter många år i skymundan.
   De första två låtarna som tenoren Ted »Wizard« Mills dåvarande band The Toppiks tog med sig in i Sigma Sound-studion 1972 var sängkammareposen »Spell« och »Guess Who«. The Toppiks mecenater var två judiska soulälskare med musikfirma, skoförsäljaren Alan Rubens och bilförsäljaren Steve Bernstein (gift med Thom Bells låtskrivarkollega Linda Creed). De tyckte att gruppen skulle ha en ny chans efter sin enda singel två år tidigare, trots att de nu var kring trettio år gamla. En av musikerna i MFSB (det finns olika teorier om vad förkortningen står för …), blivande legenden Norman Harris, gav sig på att producera.
   Plötsligt satt man i möte med Jerry Greenberg från Atlantic Records, som utlovade kontrakt på fem album, men tyckte att bandet var oborstat och medlemmarna lastgamla. Mills kickade iskallt de andra och bytte gruppnamn, in stegade sångarna Wendell och Vernon Sawyer och Keith Beaton. Dessa tre är än i dag det som kom att heta Blue Magic. Sedan Mills blev religiös och lämnade dem 1991 har de avverkat två huvudsångare till, nu har Wade Elliott fått den äran.
Smeksamma »Spell« gjorde succé 1972. Andrasingeln »Look Me Up« skrevs av gitarristen Bobby Eli och Vinnie Barrett, och trakterades sommaren 1973 av MFSB till en mästerlig förvarning om disco-eran, i regi av blivande Salsoul-mästaren Vince Montana. Med hjälp av Eli, Barrett, Harris och andra begåvade Philly-låtskrivare snickrades första albumet ihop för utgivning 1974. Deras ballong lyfte och de hade några guldår men när discon kickade in på riktigt gick luften ur dem. 1977 var de ett avslutat kapitel, nu är de nostalgi. Denna platta kommer dock alltid att vara en guldnyckel till Philly, och en fröjd att höra på eller dansa till.

MARTIN THEANDER
2007-11-29