S.T. Mikael: Mind of Fire
S.T. MIKAEL
Mind of Fire
Subliminal Sounds/Border
Betyg: 6

S.T. Mikael (Mikael Sundström) växte upp i Södertälje och fastnade tidigt för psykedelisk musik. Han spelade i ett par band, men bestämde sig för att göra allt själv. 1989-1996 släppte han en rad kassetter och skivor, ivrigt påhejad av Stefan Kéry, numera mannen bakom Subliminal Sounds. S.T. Mikael blev en kultfigur inom psykedeliska kretsar.
   När han återvänder med den första skivan på elva år är det med fem nya låtar, där multiinstrumentalisten kompas av Fredrik Björling (trummor) och Reine Fiske (bas), båda mest kända från Dungen. Det är välspelat, med kosmiska texter och svävande gitarrsolon. Flera av låtarna skiftar mellan hårt mangel, tråkiga wahwahpartier och drömska passager. Det finns bra grejer i varje låt, men originaliteten försvinner i ett tjockt sound och boogiepsykedelian trampar mest vatten.
   Skivan innehåller även nio äldre, tidigare outgivna spår. Och det är här Mikael hittar hem, i ett avslappnat tonläge, i en mer experimentell och nyfiken atmosfär med intressanta stickspår till mystisk instrumentalmusik som doftar skräckfilm, orgelvandringar, Tim Buckley-liknande ballader och skönt spretiga lapptäcken.

PM JÖNSSON
2007-11-29