Suzy Mangion: The Other Side of the Mountain
SUZY MANGION
The Other Side of the Mountain
Pickled Egg/import
Betyg: 7

»Hymner, så som jag föreställer mig dem.« I en lång, och tidstypiskt eklektisk, Myspace-uppräkning av influenser – mellan den visionära elektroniska kompositören Wendy Carlos och Mark Kozeleks introspektiva svårmodsorkester Red House Painters – placerar Suzy Mangion »hymns, as I imagine them«.
   Med en bakgrund i bland annat det brittiska fripopexperimentet Piano Magic gör hon här, på sitt solodebutalbum, just den sortens låtar. Pophymner. Moderna körverk för en person, orgel, stråkar och tingeltanglig skrotorkester. Uttrycket för tankarna till andra artister som hämtar inspiration från den västerländska kyrkomusiktraditionen; Antony Hegarty, Frida Hyvönen och Sarah Assbring på det nya El Perro del Mar-albumet. Liksom till andra som arbetar med brusiga »loppisfyndsamplingar«, som svenska Fontän och brittiska The Shortwave Set.
   Resultatet är – som all bra religiös musik – hypnotiserande suggestivt.

JENNY DAMBERG
2008-02-12