Willie Nelson: Moment of Forever
WILLIE NELSON
Moment of Forever
Lost Highway/Universal
Betyg: 4

Förra plattan, 2006 års »Songbird«, verkade på förhand spännande med sin Ryan Adams-produktion. I slutändan visade det sig vara ännu en av de halvbakade kakor som vi lärt oss förknippa med Willie Nelson de senaste, säg, tio åren.
   Genom att anlita megasäljande nycountryhingsten Kenny Chesney som producent är ambitionen denna gång antagligen av mer kommersiell än konstnärlig natur. Man behöver inte lyssna mer än några hundradels övergödslade sekunder på skivan för att få den misstanken bekräftad.
   Det låter stort, det låter dyrt, det låter omdömeslöst.
   Om Adams ljudbild i långa passager var egendomligt uppstyrd finns det knappt ord som kan beskriva den lika meningslösa som förutsägbara modern rock-sörja som »Moment of Forever« huvudsakligen består av. R’n’b-blåset som stoppas in här och där är månne en i grunden god idé, som tyvärr rimmar väldigt illa med den stelbenta inramningen.
   Willie är inte helt utan skuld heller, han har låtit mer inspirerad än vad han gör här. Luttrad som man har blivit vet man numera vikten av att – som fallet länge varit med skivor från Stones, Rod Stewart, Van Morrison och George Jones – snabbt vaska fram de fåtaliga guldkornen. Låtarna som påminner oss om kapaciteten som alltjämt gömmer sig under den mestadels sorgliga sörjan av anpassning och utfyllnad.
   Kris Kristoffersons gripande titelspår är som gjort för en så här känslig sångare, en av få låtar här som Willie tycks kunna identifiera sig med. Hans egen »Always Now« är också fin, även om den lider av ett såsigt arrangemang. Såväl Jerry Lee Lewis som Linda Ronstadt har genom åren rott i land Paul Crafts livsluttrade »Keep Me From Blowing Away«, dess existentialistiska ådra passar Willie perfekt – särskilt som han här slipper en massa omgivande krimskrams.
   En del av det andra är okej, det mesta bedrövligt. Tre bra låtar av tretton signalerar att du kanske bara bör betala tjugotre procent av försäljningspriset. Eller att den kloke hellre inväntar den karriärtäckande 4CD-boxen »One Hell of a Ride«, som släpps 1 april.
PIERRE HELLQVIST
2008-02-19