Janet: Discipline
JANET
Discipline
Island Def Jam/Universal
7

Om hon var vulgär på »Damita Jo« (2004) och snyggt sensuell på »The Velvet Rope« (1997) så är »Discipline« en uppvisning i flickaktig sexighet.
   Efter lite för mycket sexrelaterad uppmärksamhet tvingades Janet Jackson ta ett par pryda steg bakåt på förra plattan, 2006 års »20 Y.O.«. Men med nya skivan är hon tillbaka i sexträsket. Skillnaden är att hon denna gång undviker att bli direkt ful i mun, vilket på något sätt gör det ännu mer snuskigt skruvat, som när hon mellan flås och kvidande i titelspåret använder disciplin som en metafor som knappast kan missuppfattas: »Daddy I disobeyed You/now I want You to come punish me/Did I upset You daddy?/Take out your frustrations on me.«
   Det disciplinära temat utforskas hela skivan igenom, i synnerhet då de intima och – självklart  – erotiska aspekterna av vad begreppet betytt för hennes personliga utveckling. »I like control«, viskar hon i »2Nite« – som låter som en uppdaterad B-sida från omkring tiden för debuten »Control« (1986). Mest energi till Janets vuxensoul injiceras av produktionerna från Rodney Jerkins och Ne-Yo. Poppiga electrodiscodängan »Rock With U« låter som plockad från norska Annies åttiotalsmarinerade debut från 2005, och även om mycket luktar Ciara lång väg går det inte att förneka omedelbarheten i »Feedback« och »The 1«.
   Janet Jacksons position på musikkartan 2008 kan sammanfattas på följande sätt: några år för tidigt att bli legendförklarad, men också några år för sent för henne att smidigt hänga med i den moderna r’n’b-scenens knyckiga accelerationsfält.
»Discipline« må i vissa stunder låta otidsenlig och vid andra tillfällen forcerat ungdomlig, men blir – kanske just tack vare ojämnheten – i alla fall aldrig tråkig.
NICOLA PRYKE
2008-02-26