Pacific!: Reveries
PACIFIC!
Reveries
Dolores/Virgin/EMI
Betyg: 6

I julveckan var sex av de tjugo mest sålda låtarna på den svenska nedladdningstoppen från åttio- och nittiotalet. Förra veckans näst mest lyssnade artist på Last.fm var The Beatles och på Itunes säljer samlingar med Queen och Bob Marley stadigt topp fyrtio-bra. TV4 har en renodlad repriskanal, ZTV trycker på sin sajt stenhårt på klipp ur arkivet och på Facebook samlar man folk ur sitt gamla och nya liv, sida vid sida. Digitaliseringen har slagit sönder nuets fördelar – eller, om man så vill, möjliggjort för det förflutna att tävla på lika villkor.
   Eftersom det är en utveckling som har nått längst inom popmusiken är också effekterna av den timliga (såväl som rumsliga) »parallellkultur« som den för med sig också tydligast där.
   Göteborgsduon Pacific är ett bra exempel. Daniel Högberg och Björn Synneby gör förhållandevis generisk (vågskvalp, soluppgångs/solnedgångsromantik) men dansant elektronisk-duo-pop med lika inslag av nutida norsk nydisco som sjuttiotalets anglosaxiska mainstreamhits. De poängterar, i likhet med sina yngre likar, vikten av det gemensamma dagdrömmandet – de har till och med döpt denna sin första skiva så; »Reveries«, »dagdrömmar«. Men de presenterar musik som förhåller sig slående rationellt till sin samtid.
JENNY DAMBERG
2008-02-26