The Gutter Twins: Saturnalia
THE GUTTER TWINS
Saturnalia
Sub Pop/Border
Betyg: 5

Greg Dulli och Mark Lanegan har ett band ihop, som kallar sig The Gutter Twins. Ett mer rättvisande namn hade varit The Twilight Singers featuring Mark Lanegan, för oavsett vad de själva säger så är det med få undantag precis så som debutplattan »Saturnalia« låter.
   Herrarna har gästat varandra både på platta och scen, och med Twilight Singers har de turnerat runt halva jordklotet. När de båda nu ändå finner det mödan värt att göra en skiva under eget namn så hade jag förväntat mig att de skulle våga ta ut svängarna lite mer och inte i så hög grad klamra sig fast vid välkända, närmast uttjatade låtstrukturer signerade Greg Dulli.
   Inledande låten »The Stations« är ändå magnifik. En öppning i klass med »Mantra Slider« från The Soundtrack Of Our Lives debut. Men snart infinner sig en känsla av »Har jag inte hört det här förut?«. Svaret är »jo«, och dessvärre får »det var bättre förr«-gnällgeten i mig också vatten på sin kvarn.
   Ett fåtal låtar sticker ut från mängden. De bluesinfluerade »Who Will Lead Us?« och »Bête Noire«, skrivna av Mark Lanegan låter exakt så. Som två bluesinfluerade låtar skrivna av Mark Lanegan, varken mer eller mindre, medan »Idle Hands« med hårdrocksriff, flygsirener och grottmanskörer är en riktigt vedervärdig gothrockdänga.
   »Seven Stories Underground«, med New Orleans-excentrikern Quintron på orgel, är å andra sidan den allra ljuvligaste lilla Tom Waits-pastisch vi kommer at få höra i år, och överlägset bäst på en platta som i övrigt bäst sammanfattas som en ganska stor besvikelse.
JOHAN HELLSTEN
2008-03-04