Fat Joe: The Elephant in the Room
FAT JOE
The Elephant in the Room
Terror Squad/EMI
Betyg: 3

Det går bara att ta personer som Fat Joe på allvar till en viss gräns. Jag menar, förr eller senare förmår man inte längre hålla isär fiktion från verklighet. Och då får man obönhörligen vissa problem. För Fat Joe är den mest underhållande rapparen i världen så länge man uppfattar honom som fiktiv. Så länge man ser honom som en något mer subtil »Saturday Night Live«-karaktär är han hur bra som helst. Han är cool som en isbit, han har värsta fintrimmade mustaschen, han får nästan precis hur mycket sex han vill.
   Men så småningom kommer alltid den där otäcka tanken smygande. Tänk om han är på riktigt. Tänk om det här verkligen är en realistiskt och relevant avspegling av vem Fat Joe faktiskt är. Är det inte extremt pinsamt i så fall? Är det inte farligt nära lyteskomik? Eller något än värre?
   Nej jag syfter inte på att han är väldigt fet och kallar sig »Fat Joe« och har gjort ett album med titeln »The Elephant in the Room«. Jag syftar mer på att han i allt han säger och allt han gör frivilligt och medvetet tycks vilja personifiera den värsta fördomfulla stereotypen av hur en gangstainfluerad mainstreamrappare är. Det vill säga en endimensionell, våldsbenägen och primitiv man vars intressen begränsar sig till sport, pengar och strippor.
   Man måste förvisso ge honom viss kredd för konsekvens. Fat Joe har rappat om samma saker i femton år nu, och han har alltid haft en grym fingertoppskänsla både för att hitta fina beats (på »The Elephant in the Room« bland annat från Scott Storch, DJ Premier, Swizz Beatz och DJ Khaled) och locka till sig heta gäster (Lil Wayne, Pooh Bear, J. Holiday). Men i slutändan är han helt enkelt en alltför medelmåttig och förutsägbar rappare för att det ska leda till något mer än tillfällig uppsluppenhet.
   Vad det gäller innehållet avslöjar Fat Joe sin uppfattning om vad som är kontroversiellt och utmanande redan i inledande »The Fugitive«:
   »Now who’s gonna tell me that I can’t say nigga?
   Nigga nigga nigga nigga nigga, bitch, ho.
   Cause some chicks are bitches, some chicks are hoes.«
   Det blir tyvärr inte mycket mer spännande än så.
PATRIK SVENSSON
2008-03-11