Rubies: Explode From the Center
RUBIES
Explode From the Center
Hybris/Border
Betyg: 7

Det förvånar mig lite att jag tycker så mycket om Rubies.
   Det här är ju förvånansvärt fingervarm popmusik, till synes befriad från melodier och en tydlig avsändare.
   Ändå sitter jag här, i en fåtölj som snart ska lämna ännu en lägenhet, och kan inte låta bli att nicka instämmande åt hur väl allt faktiskt stämmer i Rubies oansenliga popmusik.
   Kanske just därför.
   Vid tjugofem års ålder har jag insett att det i popmusik, just som i livet, sällan råder något självklart samband mellan förväntningar och slutresultat och att det oftast är bäst att ta ett steg tillbaka innan man kan ta två fram.
   På ytan är Rubies frijazzorienterade popmusik oansenligt stöpt i The Sea and Cakes melodier från »Oui«, men där under puttrar en otidsenlig disco, en halv föraning och spänd förväntan. Som om man måste ta sig an musiken tre och en halv minut i taget för att över huvud taget kunna urskilja konturerna.
   På »Explode From the Center« är alla inbördes gränser inom popmusik utsuddade; punkig funk, bossa och Simone White stavas alla med versaler och delar samma tak över huvudet, men när de möts i Rubies musik känns det aldrig krystat eller tillgjort, utan högst naturligt.
   Den enda skavanken som ryms på »Explode From the Center« är avsaknaden av deras finaste samarbete, Studios remix av »Room Without a Key« som finns på baksidan till singeln »I Feel Electric«,.
   Dan Lissviks och Rasmus Häggs egensinne kan dryftas till leda, de verkar i ett parallelluniversum utan motsvarighet inom samtida svensk popmusik, men när de sträcker ut Rubies »Room Without a Key« över åtta ensliga minuter slår samtliga blommor vid vägens kant ut i färggrann prakt trots att det ännu inte är april här uppe i ett ödsligt norden.
   Mycket av det jag lämnar efter mig blir kvar i flyttlådor där de genast förvandlas till minnen från förr, utbytbara ögonblick från ett då som aldrig igen kommer bli ett nu, men just dessa åtta minuter låter jag ligga framme vid resväskan, strax bredvid ett barndomsfotografi och en roman av David Peace.
NIKLAS ELMÉR
2008-03-11