Sebastien Tellier: Sexuality
SEBASTIEN TELLIER
Sexuality
Record Makers/Border
Betyg: 8

Sebastian Telliers fjärde album heter »Sexuality« och på omslaget sitter en vuxen man på en häst, en häst som står på en naken kvinnas bröst.  
   Fransk popmusik och sex har ju en lång och betryggande relation som går lika långt tillbaka i tiden som fransk mat och opastöriserad mjölk. Från Serge Gainsbourg fram till The Teenagers har fransmännen på album efter album försökt tonsätta betydelsen av fri sexualitet för en mer eller mindre oförstående omvärld.
   Textmässigt är engelskspråkig popmusik från Frankrike, just som engelskspråkig popmusik från Sverige, svåruthärdlig. Men fransk popmusik har en tendens att obekymrat existera i ett oävet vakuum som är teoretiskt omöjligt i Sverige. Ett där tid och rum, men i synnerhet förutbestämda dogmer för vad som är god och dålig smak, är satta ur spel.
   När jag träffade Dorian Dumont och Quentin Dalafont från The Teenagers för några veckor sedan pratade de nästan uteslutande om Girls Aloud, hur mycket Britney Spears första singlar betydde för dem när de växte upp och varför The Strokes blev ett relevant popband först i och med sitt tredje, i brittisk och svensk press förlöjligade, album.
   Där Air, fransk popmusiks portalfigurer i modern tid, alltid framstått som renässansmän med ett enda syfte – att återlansera Perrey and Kingsley som förgrundsgestalter inom västerländsk popmusik – är Sebastien Tellier främst intresserad av en sak: ELOs »Discovery«.
   Men i stället för att lägga karbonpapper på Jeff Lynnes klassiska album har han slagit av på takten, varsamt skalat av arrangemangen och låtit varje melodi mynna ut i långsamma ballader, som i teorin har nära till musiken på just Airs tre senaste album, men i praktiken förvånansvärt ofta faktiskt närmar sig renodlad soulmusik.
   »Sexuality« är ett fascinerande album, eftersom det bygger på en i grunden svindlande ironi: utgångspunkten må vara den diametralt motsatta, men närmare en inhemsk doowop har Frankrike inte kommit sedan Fonky Familys »Si Dieu veut«.
NIKLAS ELMÉR
2008-03-11