Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band: 13 Blues for Thirteen Moons
THEE SILVER MT. ZION MEMORIAL ORCHESTRA & TRA-LA-LA BAND
13 Blues for Thirteen Moons
Constellation/Southern/Border
Betyg: 7

Det finns säkert många som avfärdar Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Bands femte fullängdsalbum som gravallvarlig musik med oändliga pretentioner. Långa låtar mellan tretton och sjutton minuter, varav den första heter »1.000.000 Died to Make This Sound«. Det är inget feel good-strössel. Och tur är väl det, hela grejen med Silver Mt. Zion och moderskeppet Godspeed You Black Emperor är att skaka om grundvalarna, klämma åt ömtåliga nerver.
   Förutom tolv korta spår med mystiska och ljusa piptoner som inleder skivan sjunger Efrin Menuck på alla låtarna, det är mer text än tidigare. »The hangman got a hard-on«, sjunger han en lång bit in i det suveräna titelspåret som utmynnar i ett upprepande »I just want some action«.
   Låtarna spelades mycket live innan skivinspelningen, vilket utmynnar i ett punkigt, ilsket och slamrigt sound. Gnisslande stråkar trycks in i frätande elgitarrer, Thierry Amars bas firar som vanligt triumfer och den nye trummisen Eric Cravan spelar som han är jagad av en buffelhjord. Menucks röst spricker utan att ramla ihop och under ett långsamt parti på »Black Waters Blowed – Engine Broke Blues« låter han faktiskt som Shane MacGowan.
   Jag rankar gruppens tre första skivor högre. Det var musik som berörde mig djupt, gick rakt in i systemet. Det är inte riktigt samma toppar och katarsisupplevelse den här gången. Ibland känns det som att de upprepar sig väl mycket, även om den hårdare kärnan och attackkänslan är ett vinnande grepp. Och jag kan inte låta bli att högakta ett band som sjunger att de vill ha »punks in the palace, because punks has the loveliest dreams«.
   Naivt kan man tycka. Tja, jag tror att världen skulle vara en rätt bra plats om punkare och experimentrockband – i synnerhet från Montreal – styrde världen.
PM JÖNSSON
2008-03-11