The Confusions: The Story Behind the Story
THE CONFUSIONS
The Story Behind the Story
Massproduktion/Border
Betyg: 8

I låten »Remain«, kanske den vackraste på detta album, lyder textens kärna »They say we’re growing older now but I know, our dreams remain the same«. Det är en fin formulering om hur kärleken eller hela livet kan te sig när man plötsligt inte längre är valp. Kanske är det också en appell för existensberättigande, efter femton år på banan, av Sundsvalls The Confusions.
   Melodin är en loop, hypnotiskt marscherande, så kokande återhållsam att man aldrig kan vara helt säker på om den rör sig bakåt eller framåt. Musikaliskt och sångmässigt ger låten sken av att vara ett eftertänksamt mästerverk som Human League strök från »Dare!« 1981, för att inte förvirra sin publik. 
 
   Det finns sexton spår till på »The Story Behind the Story«. På ett vanligt album är sjutton låtar minst fem för många, men detta är inget vanligt album. Vore alla album så här genomarbetade hade musikbranschen aldrig krisat. Jag påstår blåögt detta, fullt medveten om att de flesta storsäljande album bara har en eller två riktigt bra låtar.
   Blinkande storsäljare är det livsviktiga kitt som skapar våra gemensamma referenser, men det är inte sådana som avgör branschkriser – det gör branschernas lägsta kvalitetsnivå. Och här är lägstanivån hög, för The Confusions är på sin sjunde fullängdare så långt från spontant spex som man kan komma. De snickrar och fixar tills det finns en melodi som verkligen håller. Sedan bygger de noggrant poesi och ljud för evigheten. Just därför blev nyligen deras sex år gamla »Pilot« playlistad igen på bland annat amerikansk radio. Just därför dansar dessa låtar obekymrat fram som ur ett kalejdoskop, skapat av popens mest fascinerande komponenter. Vid varje lyssning uppstår nya sensationer.
   Du skulle kanske kalla det splittrat. Men vill du höra hur man bäst kombinerar särdragen hos Kraftwerk, Neil Young och Joy Division, draperat i en atmosfär som länkar ett nordengelskt torftigt 1983 med ett kaliforniskt blomstrande 1967, då är detta plattan att ge sig på.

MARTIN THEANDER
2008-03-11